Medborgarförslag – redo att kopieras

Vill du påverka – men vet inte var du ska börja? Börja här!

Nu släpper Klimatklubben säsongens kollektion av medborgarförslag! Skrivna av engagerade, kunniga personer som vill göra skillnad. Redo att kopieras – av dig!

Gör så här:
Kolla igenom förslagen i vårens kollektion nedan, hitta ditt favoritförslag och kopiera texten rakt av eller använd som mall när du skriver ett eget förslag. Signera med ditt eget namn (och ta bort namnet på textförfattaren). Det är alltså HELT okej att sno Paul Svenssons, Isabelle McAllisters och Nina Campionis och övriga profilers texter rakt av –  de hoppas att du ska göra det!

Sveriges kommuner har olika sätt att inhämta medborgarnas förslag. I vissa kommuner heter det medborgarförslag, i andra e-förslag och på en del platser kan du helt sonika mejla förslagen. I vissa kommuner behövs ett visst antal röster från andra medborgare för att förslaget ska tas upp, och här kan du med fördel använda dig av Klimatklubbens Facebook-grupp för att äska röster. Eller ännu bättre: Din lokala klimatklubb (om det finns en sådan).

Kort och gott:
1. Läs igenom förslagen och hitta din favorit.
2. Kopiera texten (eller använd som mall för ditt eget förslag) och skriv under med ditt namn.
3. Skicka in via e-förslag/medborgarförslag/mejl.
4. Bor du i en kommun där det behövs ett visst antal röster för att förslaget ska tas vidare? Äska röster genom att skriva ett inlägg i Klimatklubbens Facebook-grupp/använd dig av din lokala klimatklubb.
5. Berätta gärna för oss vilket förslag du skickat in/använt som mall för ditt eget förslag, genom att slänga iväg ett mejl till hej@klimatklubben.se.

Nu kör vi!

Tack för att du gör skillnad!

Vårens kollektion:

”Jag vet att miljöbelastningen minskar med 97 % om man målar om befintligt kök, jämfört med att köpa nytt. 14,2 miljoner ton avfall kom från byggsektorn 2020”

”Varje dag äter nästan var tredje svensk måltider i vård, skola och omsorg vilket betyder att varje dag finns en möjlighet att sänka tre miljoner människors utsläpp med hjälp av en klimartsmart offentlig måltid.”

”Varje år slängs hutlösa mängder kläder och prylar i Sverige. Varje svensk slänger 7,5 kilo textilier per person och år och svenska hushåll uppskattas slänga ungefär 170 000 ton möbler varje år –  möbler som egentligen borde gå att återvinna eller laga!”

Kopiera loss!

De här förslagen är skrivna just för att kopieras! Bra va? På så sätt slipper en hel drös med människor som VILL påverka och göra skillnad börja på ny kula, hitta fakta, underlag och fundera på vad som kan göras.

Här finns rubbet! Bara att kopiera, lägga till eller dra bort, och skicka in till din kommun.

Får du igenom ett förslag som kommer härifrån? Glöm inte att kontakta oss på hej@klimatklubben.se. För vi vill så klart berätta om det!

Har du ett eget förslag på lut?

Men vill ha lite vegokött på benen för hur du ska gå vidare? På Klimatklubben.se har vi samlat massor av tips och trix!

Få råkoll på medborgarförslag