Agera för klimatet!

Agera för klimatet är vårt sätt att göra det riktigt enkelt för dig att göra en insats för klimatet – utan att lämna soffan! I varje nyhetsbrev får du ett antal aktioner du kan medverka i – du väljer själv vad du vill nappa på varje gång.
Tack för att du engagerar dig!

AKTION NR.1

Protestera mot höjd skatt på reparationer

Riksdagen sa ja till regeringens förslag på höjd moms för reparationer av cyklar, skor, lädervaror, kläder och hushållslinne från 6 procent till 12 procent. De nya reglerna börjar gälla den 1 april 2023.

Mitt under brinnande klimatkris, då vi istället för att köpa nytt borde vara extra måna om att vårda och använda de saker och kläder som redan finns, gör våra politiker det alltså dyrare för medborgarna att reparera. Det blir dessutom svårare för de aktörer som förlänger livet på olika produkter att konkurrera med nyproduktion. Helt orimligt.

Hur tänkte man här?
Hjälp politikerna att inse att det här är ogenomtänkt och ger helt fel signaler!

Bonustips: Hashtaggen #reparationsupproret finns som initiativ på Instagram, startat av modetipset.se. Skriv dina tankar i sociala medier och använd hashtaggen för att skapa opinion i frågan!

Genom att lägga några minuter av din tid kan du göra stor skillnad!
Här kan du se vår facebooktråd kring aktionen och kommentera om du gjort något av ovanstående så fler hakar på!

AKTION NR. 2

Bojkotta den klimatskadliga torvjorden!

Odlingssäsongen står för dörren och för att plantera behövs jord. Den blomjord vi köper innehåller dock ofta torv, ett fossilt bränsle som är skadligt för klimatet. Låt torvmarkerna vara orörda för att minska utsläpp och gynna den biologiska mångfalden.

Idag täcker torvmarker bara 3% av jordens landyta, men innehåller dubbelt så mycket kol som alla skogar på jorden (källa). Mängden växthusgaser som släpps ut från utdikade torvmarker världen över utgör så mycket som 6% av de globala koldioxidutsläppen (källa). Det är mer än dubbelt så mycket som koldioxidutsläppen från det globala flyget.
Orörda/återställda torvmarker och våtmarker myllrar av liv och biologisk mångfald (hela 800 rödlistade arter är beroende av våtmarker), de skyddar mot översvämningar och torka, minskar övergödning och renar dricksvatten.

Torv släpper ut mer koldioxid än kol, olja och gas när den bryts och eldas i värmeverk eller används i planteringsjord.

Hjälp till att påverka genom att:

  • Skriv till en leverantör eller handlare som säljer  torvjord eller liknande produkter, tex Hornbach eller Plantagen.
    Förslag på mail
  • Bojkotta torvjorden och köp själv torvfri jord genom att läsa innehållsdeklarationen. Du kan även göra din egen, läs mer om detta här.
  • Uppmärksamma och tipsa dina odlingsintresserade vänner och bekanta om problemen med torvjord!

#bojkotta torvjord  #förbjudtorvbrytning #återställvåtmarker

Snabbt gjort – potentiellt stor påverkan!
Här kan du se vår facebooktråd kring aktionen och kommentera om du gjort något av ovanstående så fler hakar på!

BLI MEDLEM!

Varje ny medlem gör att Klimatklubben blir en starkare förening med mer resurser. Ta gärna med din familj in i gemenskapen eller bjud in en vän att också bli medlem. Ett års medlemskap kostar 150 kronor (och för hela familjen 250 kronor!).

Bli medlem!

Psst! Känner du någon annan som vill agera för klimatet, men inte vet hur?

Bjud gärna in till Agera för klimatet!

Minst en gång i månaden kommer konkreta tips på hur man kan påverka företag, politiker och organisationer genom kraften av många. Bra, va!