Kika in i framtiden – och skapa den!

Utbrändhet, stress, livspussel, sjätte massutrotningen av arter, klimatkris. Vi pratar till och med om ekorrhjul – fast ekorrar inte springer i hjul. Men det har vi förmodligen varit för stressade för att ifrågasätta?

En tredjedel av all mat som produceras slängs, det produceras 100 miljarder plagg varje år (50 miljoner plagg kastas inom ett år efter att de har producerats) och vi tar bilen till gymmet för att springa en mil.  När vi handlar super-eco-friendly-hållbar-mat så kan vi sen omvandla våra matpoäng till en resa till Zanzibar. Och vi vill gärna åka till Nya Zeeland för att upptäcka den fantastiska naturen (som förresten påminner om Norges) eller upptäcka nya kulturer genom all inclusive resort på en paradisö på andra sidan jordklotet.

Är vår samtid verkligen något att hålla fast vid? Är den smart, vettig, resurseffektiv och genomtänkt? Eller finns det en vettigare framtid att längta efter? Efterfråga?

Det snackas mycket om vad vi ska ge upp – vi ska sluta flyga, minska på köttet, skippa konsumtionen och låta bilen stå. Men vad ska vi göra istället?
Reklamslingan för en vettigare framtid – som är tio gånger smartare och mer attraktiv än vår samtid – är vad alla politiker borde snacka om. Det finns massor av satsningar runt om i världen att copy with pride, som gör vårt samhälle bättre och mindre utsläppstugnt. Kopiera, förfina och genomför.

Vilken framtid drömmer du om? Vilka satsningar? Lagar? Ekonomiska styrmedel? 

“Bokningsbar kollektivtrafik som tar olika rutter beroende på var behovet finns!”

Jag bor på landsbygden och drömmer om bokningsbar kollektivtrafik som tar olika rutter beroende på var behovet fanns (hej bokningsapp). Det skulle göra det sju resor enklare att leva utan bil, ta sig in till citykärnan (som i dag oroar sig för att utarmas) för caféhäng, kultur och AW med vänner. Konceptet finns redan i olika former – skolbuss, färdtjänst och anropsstyrd kollektivtrafik. Det viktiga är så klart att förpacka omställningen så att den blir tio gånger mer attraktiv än det gamla. Ge mig framtidshet, smidig kollektivtrafik som hjälper mig att spara tid, pengar och polerar känslan av att vara med på framtidståget.
Emma Sundh, medgrundare till Klimatklubben

“Cirkulär galleria där det är lätt att göra rätt”

Nykonsumtionsbutikerna ligger längs paradgatorna, där utbudet är enormt. Vill du handla cirkulärt slussas du ofta ut i industriområden på bilavstånd. Att hitta en reparatör som kan ta sig an en trasig TV, lampa eller plagg är lite som ett detektivarbete. Tänk om det var tvärtom? Om det var enklare att göra rätt och svårare att göra fel. Jag önskar att det fanns en krispig, cirkulär galleria i citykärnan (dit all kollektivtrafik och alla cykelbanor går) som erbjöd ett vitt spann av secondhand, nischad secondhand efter stil och koncept, lokalproducerad mat, svinnsmart restaurang i stil med Paul Taylor och Sopköket i Stockholm, skräddare och reparatörer. En plats som var mer attraktiv än en nyköps-galleria, där det fanns remake studios, hyrservice för fritidsartiklar och verktyg och där det bubblade av evenemang, snack och workshops!
Emma Sundh, medgrundare till Klimatklubben

Har du en idé eller dröm som platsar här?
Mejla oss på hej@klimatklubben.se

Tycker du att något exempel saknas här? Hör av dig till oss!