Gurgîn Bakircioglu:

Veganisera tre miljoner måltider om dagen

Medborgarförslag:
Varje dag äter nästan var tredje svensk måltider i vård, skola och omsorg vilket betyder att varje dag finns en möjlighet att sänka tre miljoner människors utsläpp med hjälp av en klimartsmart offentlig måltid.

Därför bör vi prata mer om maten som serveras inom våra offentliga inrättningar. Svenska kommuner kan bli internationella föregångsexempel i strävan att uppnå kommunens klimat- och miljömål genom att servera helt växtbaserad mat.

Många kommuner har i sina styrdokument för måltidsverksamheten mål om att minska på serveringen av kött och enligt Djurens Rätt är ett vanligt misstag att formuleringarna kring detta är vaga, vilket gör målen svåra att genomföra och följa upp.

En hållbar och nyttig måltid från växtriket effektiviserar även arbetstid eftersom att det inte kommer att finnas behov av specialmat när vegansk mat är halal och kosher och kan göras utan mjölk, ägg, fisk, skaldjur, jordnötter, soja, nötter, fröer och vete.

 

Gurgîn Bakircioglu är journalist, poddare och har synts i dokumentären “Aldrig med kebab” på SVT.

Foto: Henrik Gustafsson Nicander.

Tips!

  • Finns flera lösningar med i förslaget? Fokusera på en! Det kan vara en nackdel med flera förslag i ett, där det är olika delar av kommunen som är ansvariga (exempelvis undervisning, fastighet). Det kräver i så fall en gemensam satsning från flera förvaltningar, vilket förstås vore toppen, men också svårare att genomföra.
  • Kolla upp om kommunen redan gör eller har gjort för insatser kopplat till medborgarförslaget. Jobbar kommunen redan för att exempelvis underlätta för barn att cykla till skolan, underlättar det att specificera. Är det på gång eller har gjorts insatser, finns nämligen risken att kommunen svarar att de redan jobbar med frågan. Efterfråga det som inte görs, alternativt efterfråga mer/bättre/fler/ökat.