CYKELUTMANINGEN!

Cykla 100 dagar på ett år.

Nu rullar Klimatklubben igång ett stycke pang-go cykelutmaning!

Yep, utmaningen är att cykla 100 dagar på ett år.

Är du med oss?

Utmana dig själv, familjen, kollegorna, bossen, kommunpolitikerna, polarna eller varför inte skolan?

Gör så här!

  • Ladda ner en av affischerna nedan – antingen en i färg eller en svartvit (som du kan färglägga själv) och sätt upp på kylskåpet.
  • Registrera dig (eller ditt företag) nedan så kan vi mäta hur många kilometer vi cyklar tillsammans och se vilken region som är cykel-vassast.
  • Cykla! Varje dag som du väljer cykeln så kryssar du i en ruta (och skriver i hur många kilometer du cyklat). Om några månader mejlar vi ut till alla som registrerat sig och samlar ihop cyklade kilometer so far … Visst ska det bli spännande att se hur mycket vi kan cykla tillsammans?
  • Dela! Vi människor är flockdjur – vi gör som alla andra. När vi ser att någon hakat på en cykelutmaning och trampar in sommaren vill inte vi vara sämre, eller hur? Så dela bilder/reels på postern i sociala medier (kanske sitter postern på ditt kylskåp, på väggen i hallen eller i entrén på din arbetsplats). Visa när du kryssar eller cyklar – och tagga med #100dagarcykel.
Registera dig här för att delta i utmaningen!Registera ditt företag här för att delta i utmaningen!

Ladda ner affischen i färg här:
cykelutmaningen affisch


Ladda ner affischen i svartvitt här:
cykelutmaningen affisch svartvit

Illustrationer: Maja Säfström

Inspirera flera – mera!

Utmana företaget: Skriv ut en stor affisch och sätt upp på en central plats på kontoret. Utmana varandra! Kan ni alla cykla till och från jobbet 100 dagar av årets 365? Uppmana alla att hålla koll på hur många kilometer ni har cyklat, och rapportera sedan in dina kilometer här på Klimatklubben. Bräcker ni andra företag? Vill ni kanske utmana en go konkurrent? Klart ni ska!

Utmana polarna: Har du tävlingstaggade vänner? Skriv ut en affisch och ge bort till en vän och föreslå att ni krokar arm kring utmaningen. Som att tumma på att cykla Vätternrundan, fast långt mycket chillare.

Utmana skolklassen: Hej skolor! Alla har så klart inte möjlighet att cykla till och från skolan på grund av avsaknad av cykelvägar. Men! Kanske kan ni tillsammans i klassen skrapa ihop 100 cyklade dagar? Och sedan klura på hur alla i klassen kan få bättre förutsättningar att cykla.

Finns det några skarpa förslag? Kontakta kommunen, berätta om utmaningen och vad som behövs för att alla ska få samma förutsättningar att välja cykeln. Och kanske uppmana elever att cykla under sommarlovet?

Varför cykla?

Sverige har vassa klimatmål. Transportsektorn står för en tredjedel av Sveriges nationella utsläpp. Hela 13 miljoner ton koldioxidekvivalenter närmare bestämt, där persontrafiken står för merparten – 9 miljoner ton. För att Sveriges mål om att minska utsläppen av växthusgaser från trafiken med 70 procent till år 2030 jämfört med år 2010 ska kunna nås behöver utsläppen minska med 1 miljon ton per år enligt Naturvårdsverket.

Cykeln har en solklar roll i omställningen. Att välja cykeln bidrar inte bara till minskade utsläpp, bättre luftkvalitet, mindre buller och bättre folkhälsa – det gör också under för samhällsekonomin.

Fler som cyklar är bra för samhället!

Samhället sparar 1,40 kronor för varje cyklad kilometer, medan varje kilometer med bil kostar samhället 1,50 kronor. Detta visar en dansk studie, som också lyfter att varje krona som investeras i satsningar på ökad cykling beräknas ge 9 kronor tillbaka i folkhälsovinster.

– Nu vill vi få fler att välja cykeln och rullar ut en 100 dagars-utmaning! Vi är ju trots allt flockdjur, vi gör som alla andra. Ju fler som väljer cykeln, desto fler kommer också att förstå vinningarna och haka på – samtidigt som efterfrågan på bättre cykelbanor och tryggare förutsättningar ökar. Cykelutmaningen är också en perfekt grej för exempelvis arbetsplatser att tipsa sina anställda om. Låt olika avdelningar utmana varandra internt, eller utmana värsta konkurrenten! säger Maria Soxbo, medgrundare av Klimatklubben.

Hälften av alla bilresor i Sverige är kortare än 5 kilometer. Om vi antar utmaningen att cykla 100 dagar av 365 har vi gjort stor skillnad. Cyklar du redan? Ja, men anta då utmaningen ändå – och bli en drivkraft för andra!

Mer vass fakta om cykling hittar du på här!