OM OSS

Klimatklubben är en ideell förening för klimatengagemang

Vi är också en riktigt aktiv Facebook-grupp: Klimatklubben och ett Instagramkonto: @klimatklubben.se. Här delar vi med oss av hållbara tips i stort och smått, här hittar vi sätt att sätta press på företag och politiker, här peppar vi till förändring hos både oss själva och andra, här sår vi frön till nya folkrörelser och driver opinion med klimatet för ögonen. Målet? Att kunna överlämna ett hållbart samhälle och en välmående planet till nästa generation.

I Klimatklubben har vi högt i tak. Alla idéer är välkomna, inga frågor är för ”dumma”.

Vi bemöter varandra med respekt, här diskuterar vi sak och inte person och här har vi förståelse för att alla inte kommit lika långt i sitt eget klimatarbete. Här tror vi på att en morot leder snabbare till individuell förändring än en pekpinne, och tipsar och inspirerar därför hellre än kritiserar och skambelägger varandra.

Bjud gärna in vänner till Klimatklubben, ju fler vi blir desto större chans att göra skillnad!

Klimatklubben grundades av Emma Sundh, Maria Soxbo och Johanna Leymann (Nilsson) hösten 2018. (Numera drivs föreningen Klimatklubben av Emma Sundh, Maria Soxbo och en styrelse.)

Våra stadgar finns att läsa här – och här kan du bli medlem!

Q&A

Vad är Klimatklubben?

– Klimatklubben grundades som ett partipolitiskt oberoende och helt fristående digitalt nätverk för klimatengagemang 8 oktober 2018 – främst genom en facebookgrupp och ett instagramkonto. I nätverket skapades en rad lokala, fristående lokala klimatklubbar av ideella krafter runt om i landet. I december 2019 bildades en ideell förening för att ge Klimatklubben en stabilare grund att stå på och för att göra det möjligt för oss att till exempel söka finansiering. Under hösten 2021 rekryterades en styrelse och i december 2022 lanserade Klimatklubben möjligheten för vem som helst att bli medlem i föreningen.
Idag är Klimatklubben en partipolitiskt oberoende och reklamfri ideell förening, som:
… skapar förutsättningar för ökat klimatengagemang

… möjliggör sammanhang och gemenskap där olika röster, perspektiv och kunskapsnivåer kan mötas – med grund i rådande klimatforskning.

… paketerar, synliggör och lyfter klimat- och miljöfrågor – enkelt, rappt och effektivt. 

Vi är fortsatt väldigt aktiva i sociala medier och har en rad lokalklubbar runt om i landet. Vi samverkar med den samlade klimat- och miljörörelsen i Sverige, och nätverkar, opinionsbildar, skriver debattartiklar och sänker trösklar för att fler ska ansluta till klimatkampen.

Vilka har grundat Klimatklubben och vilka sitter i styrelsen?

Vi som grundade Klimatklubben heter Maria Soxbo, Emma Sundh och Johanna Leymann (fd Nilsson). Johanna Leymann har lämnat Klimatklubbens styrelse för att fokusera på sitt expertområde (hållbart mode), men Maria och Emma arbetar dagligen med föreningen på ideell basis och har dessutom fått sällskap av en utökad styrelse och en rad fantastiska volontärer. 

Vad är föreningens syfte?

– I stadgarna står det så här:

Föreningen har som ändamål att skapa engagemang, driva opinion, öka kunskap och bygga nätverk med utgångspunkt i klilmatfrågan. Föreningen är partipolitiskt och religiöst obunden.

Vem räknas som medlem i Klimatklubben?

– Fram tills att vi lanserade medlemskap i den ideella föreningen räknade vi alla som följde Klimatklubben i sociala medier eller var aktiv i facebookgruppen som “medlemmar” – det kändes vettigt eftersom vi länge saknade formellt medlemskap och dessutom heter “klubb”. Numera skiljer vi på “medlemmar” (som betalat en medlemsavgift och gått med i vår ideella förening) och “aktiva i communityt” (som inte är medlemmar i föreningen, men däremot är med i facebookgruppen och/eller i någon lokalklubb eller följer oss på instagram). 

Vad får medlemmarna i Klimatklubben för förmåner?

– Faktiskt inga alls, utöver förhoppningsvis den bra känslan i magen av att ha backat ett viktigt initiativ. Vi vill att varenda krona vi får in till Klimatklubben ska göra nytta för klimatet, och i nuläget känns det därför inte vettigt att lägga pengar på att göra en medlemstidning eller ta fram brandade muggar eller tygpåsar – även om de säkert skulle göra en viss nytta för själva föreningen. (Vi har förstås en del administrativa utgifter ändå, som webbhotell och liknande. Men vi gör vårt yttersta för att hålla den typen av kostnader till ett minimum.)

Jag är ingen föreningsperson, men vill gärna backa Klimatklubbens arbete ändå. Kan jag det?

– Självklart! Det blir vi jätteglada för! Det går finfint att skänka en slant till oss till exempel. Då bidrar du till att vi kan fortsätta jobba, utan att bli betalande medlem. Du kan också ge bort ett gåvobevis i present till någon annan och på så vis stötta vårt arbete.
Ett annat sätt att bidra utan att bli medlem är att underteckna namninsamlingar vi tipsar om, att följa oss på instagram, bli medlem i facebookgruppen och att tipsa andra om oss. Du är också välkommen att hjälpa till som volontär på olika sätt – vi ställer inga krav på våra volontärer att de ska vara medlemmar i föreningen, även om det förstås är en fördel att vara det så att du också kan påverka vårt övergripande arbete på årsmötena.

För mig är Klimatklubben en facebookgrupp, stämmer inte det?

– Jo, det stämmer! Klimatklubben började som ett instagramkonto, men redan samma vecka startade vi också en facebookgrupp som en plats för klimatdiskussioner. Under en övergångsperiod fanns det på sätt och vis flera parallella Klimatklubben – en ideell förening (som främst existerade på papperet och där enbart grundarna och styrelsen var medlemmar), ett instagramkonto, en facebookgrupp och en rad lokalklubbar.

Idag är Klimatklubben en ideell förening som också har ett instagramkonto och en facebookgrupp som plattformar för klimatengagemang. Man behöver inte vara medlem i föreningen för att följa oss på instagram eller delta i diskussionerna i facebookgruppen, men alla kanaler drivs av den ideella föreningen. Vi har också ett antal lokala klimatklubbar, men dessa är helt självständiga och drivs av sina medlemmar.

Vad får jag göra i Klimatklubbens namn?

– Beroende på om du är betalande medlem eller ej kan du formulera dig på olika sätt. Om du till exempel enbart är med i facebookgruppen men ändå vill hänvisa till Klimatklubben i en insändare, kan du skriva “Förnamn Efternamn, aktiv i Klimatklubben”. Om du är betalande medlem får du självklart kalla dig just det – “medlem i Klimatklubben”. Du kan också hänvisa till en lokal klimatklubb, till exempel genom att säga att du är “aktiv i Klimatklubben Malmö” (oavsett om din lokala klimatklubb är en egen förening eller ej och oavsett om du är betalande medlem i “stora” Klimatklubben eller ej). Det du däremot inte får göra är att underteckna exempelvis debattartiklar med enbart “Klimatklubben”, eftersom det då framstår som att föreningen undertecknat.
Vi som grundat Klimatklubben undertecknar alltid debattartiklar med “medgrundare av Klimatklubben” snarare än “företrädare/representanter för” för att tydliggöra att vi inte talar för varje enskild medlem. Däremot kallas vi ibland av andra för företrädare, representanter eller talespersoner när vi agerar som en del av den samlade klimatrörelsen, något vi valt att acceptera för att underlätta samverkan med andra aktörer. 

Vi som sitter i styrelsen tackar också ja till att medverka i media, sitta med i politiska samtal och liknande som representanter för Klimatklubben för att sprida medvetenhet om att vi finns och för att driva opinion i olika frågor. Men inte heller då talar vi för varje enskild medlem, utan enbart för föreningen.

Vem har gjort er logga och de fina illustrationerna?

Illustrationerna har Maja Säfström gjort. Hur snygga som helst! 

Vår snygga logga har Emma Råsberg gjort. I Klimatklubbens begynnelse frågade vi våra följare på instagram om någon ville göra en logga åt oss, och vi fick jättemånga fina förslag. Men Emmas hade något extra, och vi är så glada att vi fick (och fortfarande får) använda den!

Hur mycket kan jag påverka vad Klimatklubben gör och står för?

– Det beror på! Som aktiv i communityt, alltså att du enbart är med i facebookgruppen eller följer oss på instagram, är dina möjligheter att påverka föreningsarbetet ganska små. Men de är inte noll – vi lägger ibland ut enkäter och omröstningar där vi ber er tycka till om olika saker, och ni är varmt välkomna att ge förslag kring vad vi ska göra!
Som betalande medlem i den ideella föreningen är dina möjligheter större. Då blir du inbjuden till våra årsmöten och har rösträtt. Du kan också nomineras för en styrelseplats, till exempel. Men, precis som i andra föreningssammanhang kan du inte påverka det dagliga arbetet i detalj (vi skulle rent krasst inte få något gjort om varje medlem måste tillfrågas i varje beslut), utan bara de stora dragen.

Du kan också ställa upp som volontär och bli en del av Klimatklubbens team och bidra med din kunskap! Om du till exempel blir en del av vårt kreativa team kan du påverka hur våra kampanjer ser ut, om du blir en del av vårt skribentteam kan du påverka vilka personer som intervjuas i våra kanaler och om du blir en del av vårt nyhetsbrevsteam kan du påverka vilka aktioner vi föreslår för våra nyhetsbrevsprenumeranter. 

Vi som sitter i styrelsen tackar också ja till att medverka i media, sitta med i politiska samtal och liknande som representanter för Klimatklubben för att sprida medvetenhet om att vi finns och för att driva opinion i olika frågor. Men inte heller då talar vi för varje enskild medlem, utan enbart för föreningen.

Hur kan jag få koll på vad Klimatklubben gör?

– Följ oss gärna på instagram, där berättar vi om våra kampanjer som till exempel Årets Medvetna Julklapp (som vi utser varje år tillsammans med Medveten Konsumtion). Du kan också bli medlem i föreningen, då får du med jämna mellanrum ett medlemsnyhetsbrev som sammanfattar vad vi gör. Slutligen listar vi kontinuerligt större händelser och aktiviteter på den här sidan: XXXX.

Jag håller inte med om allt Klimatklubben gör. Vad gör jag då?

– Det måste du själv avgöra. Om du håller med om det mesta vi gör och vårt övergripande syfte i stora drag så kanske det är värt att leva med att du inte håller med om en enskild debattartikel eller kampanj. Det är lite som att välja vilket politiskt parti man vill rösta på – i varje enskild sakfråga kanske man inte håller med om partilinjen, men när det gäller grundläggande värderingar ligger det partiet ändå närmast och får därför ens röst när det är val. 

Men, om du känner att dina åsikter ligger alltför långt bort från de ståndpunkter Klimatklubben driver är det förmodligen bättre att hitta en annan organisation att bli en del av. Det ska ju kännas rätt i magen.

Hur funkar lokalklubbarna egentligen?

– Det beror på vilken lokalklubb vi pratar om. Eftersom “stora” Klimatklubben inte startar upp lokalklubbarna, utan de grundas och drivs helt av ideella krafter i en viss ort eller region, så styr vi inte över hur de verkar eller vilken form de tar. Vissa lokalklubbar är främst en lokal diskussionsgrupp på facebook, andra är ett slags projektgrupp för lokalt opinionsarbete eller klimatrelaterade aktiviteter. Det är också fritt fram att starta en ideell förening för sin lokala klimatklubb om man till exempel vill söka finansiering för ett lokalt klimatprojekt. En lokalklubb får alltid använda “Klimatklubben” i namnet så länge det följs av något ord med lokal förankring (till exempel Norrbotten, Göteborg eller Södermalm) och så länge lokalklubben accepterar “stora” Klimatklubbens ändamål och verkar i samma anda. Man kan också få en lokal variant av Klimatklubbens logga att använda sig av. Däremot är det inte okej att driva en lokalklubb i Klimatklubbens namn för att tjäna pengar, sälja något eller motarbeta klimatkampen.

Hur vet jag var Klimatklubben står i olika frågor?

– Klimatklubben driver rätt sällan specifika frågor, utan vårt främsta syfte är att öka klimatengagemanget i samhället i stort. Vårt mål är att få så många medborgare som möjligt att kräva omställning och att politik och näringsliv tar ansvar för att sänka utsläppen.
I övrigt är Klimatklubbens ståndpunkt att alla, inklusive individen, har ett ansvar för att ställa om, men däremot att allt ansvar inte ska ligga på individen. Det måste bli lätt att göra rätt och svårt att göra fel, istället för tvärtom som nu. Det innebär att vi kan ta ställning i specifika frågor som handlar om att underlätta för individen – som exempel ett fossilreklamsförbud. Men det innebär inte att vi tar ställning i varje enskild fråga (som exempelvis exakt hur kärnkraftens framtid ska se ut, hur mycket av skogen som ska brukas eller om höghastighetståg är den bästa investeringen Sverige bör göra). Där väljer vi istället att presentera de obestridliga fakta som finns – och överlåter sedan till dig som läser att forma din egen åsikt. Klimatfrågan är komplex och ibland kan till exempel klimat- och miljömål hamna på kollisionskurs. Därför vill vi framför allt belysa komplexiteten och försöka tillgängliggöra den information som finns, så att du som individ ska ha större möjligheter att lyfta blicken och hålla två tankar i huvudet samtidigt.

Vilka frågor driver Klimatklubben?

– Främst är Klimatklubben en plattform för att öka klimatengagemanget i samhället. Det vill säga, vi tycker att det är toppen oavsett om du som följer oss är passionerat engagerad i frågan om att minska matsvinnet eller om du vill rucka på nyköpsnormen och göra begagnat till första valet för fler. Däremot brukar Klimatklubben då och då återkomma till vissa teman i våra kanaler. Till exempel har vi lanserat hashtaggen #varärfråganomklimatet som vi använder oss av när media skriver artiklar eller gör inslag som “glömt” konsekvenserna för klimatet. Att tipsa om höstens mest prisvärda charterresor eller rapportera om att Black Friday eller julhandeln verkar slå rekord är exempel på den typen av mediainslag som vi tycker borde vinklas på ett vettigare sätt.
Eftersom vi sedan 2019 årligen utser Årets Medvetna Julklapp (tillsammans med Medveten Konsumtion) så är kampen mot överkonsumtionen också ett återkommande tema i våra kanaler.
Men – det övergripande syftet är fortfarande att engagera så många människor som möjligt i klimatfrågan, så att en stark opinion för den klimatpolitik som krävs bildas och så att klimatkorkade normer förskjuts.

Varför är just kärnkraft inte tillåtet som diskussionsämne i Klimatklubbens facebookgrupp?

– Det är tillåtet, men bara en en specifik tråd om just kärnkraften, som du hittar här.
I övriga trådar har vi efter noga övervägande valt att förbjuda diskussioner om kärnkraft, eftersom de allt för ofta urartar och tonen blir onödigt hätsk. Det leder till merjobb för våra moderatorer och admins (som jobbar helt ideellt) och skadar också diskussionsklimatet i stort. Vi vill att det ska råda god ton och konstruktiva samtal i trådarna, och att hänvisa alla kärnkraftsdiskussioner till en specifik tråd underlättar i det arbetet.
Generellt gäller följande i Klimatklubbens diskussionsforum: Vi är eniga om att klimatkrisen existerar, att den är akut och orsakad av människor. Vi är också eniga om att vetenskapen ska ligga till grund för klimatarbetet. Däremot kan vi ha olika åsikt om de bästa sätten att lösa klimatkrisen på. Så länge vi bemöter varandra med respekt och sätter vetenskapen främst så är det helt okej att tycka olika om olika klimatrelaterade frågor.