Skriv en insändare

Ladda ner som pdf

Har det där företaget gjort något miljödumt igen utan reaktioner, eller kanske politikerna tog ett riktigt bra klimatbeslut som borde uppmärksammas? Berätta vad du tycker i en insändare! Du kan också lyfta något som verkar ha glömts bort, eller ett annat perspektiv på en aktuell fråga eller satsning. Osäker på hur du skriver en insändare? Vi har satt ihop några punkter för att hjälpa dig.

Så här gör du:

Utgå från frågorna och vad och varför. Vad vill du ta upp? Varför är det viktigt? Och finns det en vettigare väg framåt?

Tänk på mottagaren

Var ska texten publiceras? Är det en text för lokaltidningen eller nationell press? Fundera på vem som berörs av ämnet och utgå ifrån det när du väljer vilken tidning du ska kontakta. Vad vet läsarna om ämnet? Anpassa bakgrundsinformationen till hur mycket genomsnittsläsaren kan tänkas veta om ämnet. Skippa komplicerade ord eller förklaringar som gemene man inte är insatt i.

Samla material

Sök fakta och information från olika källor. Ett klassiskt upplägg är att lägga upp tre bra argument för åsikten och ett motargument. Poängen med motargumentet är att du kan möta upp en läsare som sätter sig emot det du säger, genom att själv lyfta motargumentet och sedan beskriva varför det inte håller (“Kommunen har visserligen satt upp ett klimatmål, men det är inte tillräckligt för att nå upp till Parisavtalet eftersom…”).

Skriv texten.
 • Ge en bakgrund till varför insändaren skrivs. Var gärna personlig.
 • Presentera sedan dina åsikter underbygga av fakta och tydliga argument.
 • Avsluta texten med en slutsats och eventuellt en uppmaning.
 • Underteckna med ditt namn. Du kan inte vara anonym gentemot tidningen du skriver
  till/för, men möjligheten finns ofta att underteckna med en pseudonym.
 • Be om respons på texten från någon i din närhet och gör sedan en sista genomläsning
  och bearbetning av den. Ett knep för att se om texten flyter är att läsa den högt. Stakar
  du dig eller fastnar någonstans – skriv om.
 • Skicka in din text på det sätt och i det format som tidningen önskar.
Exempel:

En insändare som lyfter önskemålet om mer vegetarisk mat på lunchrestauranger, med kritik, förslag, pepp och ett helt gäng på 37 personer som bidragit med sin åsikt.
“Vegetariskt alternativ” är ingen maträtt

tillbaka till verktygslådan