Klimatklubben Linköping imponerar med sitt driv!

Två personer som krokar arm och skapar stordåd på lokal nivå? Yep, där har ni Anna Rosvall och Mikaela Christensen, som dragit igång Klimatklubben Linköping och strösslar loss med spännande arrangemang i regionen. Läs och inspireras!

Hej Anna Rosvall och Mikaela Christensen, som står bakom Klimatklubben Linköping (följ!)! Hur kom det sig att ni startade en lokal klimatklubb?

– Vi har båda haft en del klimatångest (framför allt efter att ha fått barn) och kände att vi ville göra något! Vi ville testa att starta något där vi fick styra och bestämma aktiviteter som vi var sugna på, på egen hand men med en större förening i ryggen. Eftersom vi hade koll på stora Klimatklubben via instagram kändes det givet att vi skulle bli en lokal klimatklubb!

Klimatklubben Linköping har ju arrangerat en rad spännande saker sedan start. Berätta vad ni gjort!

– Vi började med att arrangera barnklädesloppisar, där pengarna gått till organisationer som arbetar för klimatet. Loppisintresset växte snabbt och vi har fått ställa upp med loppisar på olika ställen runtom i Östergötland. Vi har även med hjälp av olika kompetenser i klubben fixat föreläsningar med teman som klimatpsykologi, hållbart mode, lappa & laga samt större föreläsningar med bland Maria Soxbo. Vi har under två år gjort en adventskalender på vår instagram där vinsterna kommer från företag med en hållbarhetsprofil. Vi samarbetar dessutom med en förening som arbetar med barn och unga i ett semi-slumområde nära Nairobi, Kenya. Vi har vid två tillfällen skickat dit pengar (från loppisarna) som använts till föreläsningar om klimatet samt planering av träd. Vi har anordnat en Earth hour-yoga på temat klimatet och vi har också samarbetat med andra lokala aktörer och varit med och bidragit med ”våra” föreläsningar och workshops på exempelvis Globala veckan i Linköping.

WOW! Alltså ni har inte legat på latsidan dirket. Vad har ni för planer framöver?

– Vi är på gång med en fast lokal för en secondhand-butik och planerar för ett par föreläsningar med lokala förmågor och en större föreläsning i höst. Vi har även en vision om att kunna ha en dag med föreläsningar, loppisar och workshops – en dag för klimatet helt enkelt! Vi har fått en väldigt fin samarbetspartner som bistår oss med fantastiska lokaler, så vi hoppas på att få göra mer med dom.

Vad är det bästa med att engagera sig i en lokal klimatklubb?

– Att man kan göra så många olika saker! Är man kreativt lagd kan man fixa med instagram, loppisar och hemsida. Är man kunnig inom ett visst ämne kan man förläsa eller hålla i workshops – tröskeln är låg.  Vi vill att alla som har något att bidra med ska känna sig välkomna att göra det. Och man lär känna en massa nya spännande människor!

Om en vill dra igång något liknande i sin stad/kommun/region. Vad är ditt bästa tips?

– Kroka arm med någon som vill engagera sig lika mycket som du! Börja i liten skala och våga fråga folk om hjälp – om man pratar om sitt engagemang är det många som hakar på har vi märkt!

Tusen tack för ert engagemang och heja er!
Vill du också starta en lokal klimatklubb? Här hittar du all info du behöver.