Därför utser Klimatklubben Årets 52 främsta klimatkvinnor!

På internationella kvinnodagen släpper Klimatklubben en lista över Sveriges 52 främsta klimatkvinnor. I juryn sitter Alexandru Al-Qassam, som här berättar om varför denna lista är så viktig …

Hej Alexandru Al-Qassam, vice ordförande i Klimatklubben som sitter med i juryn som utsett Sveriges 52 främsta klimatkvinnor – en lista som släpps den 8 mars. Varför släpper Klimatklubben en lista över 52 klimatkvinnor?
– Klimatkrisens konsekvenser drabbar först och främst kvinnor och barn, samtidigt vet vi att kvinnor lever avsevärt närmare vad som kallas hållbart än vad män gör. Genom att lyfta fram och uppmärksamma Sveriges främsta 52 klimatkvinnor – en kvinna per vecka i ett år framöver – hoppas vi inspirera fler män till handling och minska denna ojämställdhet. Klimat, omställning och jämställdhet hänger i allra högsta grad ihop.

Varför är den här typen av lista viktig?
– Historiskt har det varit vita medelålders män som format vår nutid och framtid, samma målgrupp som i dag står för majoriteten av klimatutsläppen. Med vår lista vill vi visa på att det finns många andra, framförallt kvinnor, som inte får ta samma plats eller utrymme som männen trots deras hållbara bidrag. Det vill vi ändra på! Forskning har dessutom visat att kvotering bidrar till utfasningen av de mediokra männen.

Du sitter ju med i juryn som tagit fram listan. Vad har varit svårast, lättast och mest överraskande?
– Det har varit jätteutmanande att landa de 52 namnen när vi ursprungligen hade över hundratals nominerade! Hade vi kunnat välja alla, så hade vi kunnat lyfta kvinnor varje dag i flera år. Det visar ju verkligen på kraften som finns ute i samhället. Jag vill också framföra en eloge till mina jurykollegor – Hanna Berheim Brudin, Gustav Martner, Nina Rung, Gurgîn Bakircioglu, Beatrice Rindevall – som bidrog till att beslutsprocess blev så smidig och lätt, det hade inte varit lite enkelt utan er!

Vad har ni haft för kriterier?
– Vi har kikat på kriterier som bland annat genomslag och mobilisering men också sådana som innovationsgrad. De flesta bidragen är vitt skilda från varandra vilket tvingade juryn att genomföra en gedigen research, dels för att förstå och avgöra insatserna, men också för att bedöma de i jämförelse med varandra.

Kan du ge en hint om vilka vi får se på listan?
– Ingen nämnd, ingen glömd – men listan består av allt från aktivister, journalister och företagsledare till kulturpersonligheter, forskare och politiker. Håll till godo!

Vad säger du till alla som nu undrar var listan över Sveriges främsta klimatmän släpps? 
– Oh, det hade varit spännande! 52 män vars fotspår fler borde följa?

Listan ”Sveriges 52 främsta klimatkvinnor” lanseras den 8 mars 2023, och i juryn ingår:

Alexandru Al-Qassam, vice ordförande i Klimatklubben
Hanna Berheim Brudin, kommunikationschef Naturskyddsföreningen
Gustav Martner, head of creative, Greenpeace
Nina Rung, föreläsare och grundare av Huskurage
Gurgîn Bakircioglu, föreläsare och programledare
Beatrice Rindevall, omvärldsanalytiker och skribent Supermiljöbloggen

Uppskattar du Klimatklubbens arbete?

Stötta oss genom att swisha en gåva eller bli medlem!

Tack för att du bidrar till att vi kan påverka, sprida fakta, inspirera, pressa på, samverka och ge stöd åt våra många, grymma lokalklubbar runt om i landet.

Tillsammans gör vi skillnad!