Kata Nylén (Klimatpsykologerna): "Det är fullt möjlig att få till storskalig beteendeförändring"

Klimatpsykologerna består av Kata Nylén, Frida Hylander, Kali Andersson och Paula Richter. De är legitimerade psykologer och Sveriges ledande experter på klimatpsykologi. Genom olika metoder såsom opinionsbildning, föreläsningar, poddar och böcker delar gänget bakom Klimatpsykologerna med sig av kunskap som berör hur vi människor fungerar och vad som påverkar våra val. Allt för att vi inte ska bli handlingsförlamade i en tid präglad av utspridd klimatångest.

 

Klimatpsykologerna är med på Klimatklubbens lista över Sveriges 52 främsta kvinnor, och vi har tagit ett snack med en av dem: Kata Nylén!

Vad är din främsta drivkraft i ditt arbete?
– Oh, det finns så många! Men kombinationen med otroligt meningsfullt och otroligt intressant gillar jag. Plus att man får arbeta med så många grymma och drivna människor!

Hur började ditt engagemang i den här frågan?
– Det har nog alltid funnits ett starkt socialt engagemang. Jag har varit engagerad i olika rättviserörelser sen jag var barn. När det blev tydligare och tydligare för mig att strukturella problem med jämställdhet, jämlikhet och rättvisa alla påverkar och påverkas av klimatkrisen så växte engagemanget mer och mer för den biten.

Vad skulle du vilja uppmärksamma oss andra på inom klimatfrågan?
– Människans beteenden styrs till stor del av de strukturer som omger hen. Och på samma sätt som vi har skapat en kontext som belönar individualism och egoism kan vi skapa strukturer och sammanhang som främjar kollektivet och altruism. Det är fullt möjlig att få till storskalig beteendeförändring och människan är i grunden varken ond eller ego – utan snarare verkar det så att vi gärna vill det bästa för både naturen och varandra. Men för att få den grunden att blomma behöver vi alla jobba för strukturer som stödjer detta.

Hur kan vi andra hjälpa dig i det du gör?
– Följ @klimatpsykologerna, @terra-pi och @katanylen, läs boken ”Klimatpsykologi”, och använd det du lär dig i ditt arbete och i de sammanhang du är i. Ta in klimatpsykologi i dina projekt och ta med en klimatpsykolog i handen eller i tanken i dina val som du gör mot en mer hållbar värld.

Klimatklubben har skapat den här listan för att lyfta att klimatfrågan i allra högsta grad också är en jämställdhetsfråga. Hur upplever du det?
– Det är en jämställdhetsfråga i allra högsta grad – kvinnor är de som är mest drabbade av klimatförändringarna, kvinnliga ledare har visat sig ta modigare och hållbarare beslut, kvinnor har visat sig kunna organisera både sig och andra på ett mer inkluderande och hållbart sätt, kvinnor lever mer hållbart och engagerar sig mer för klimatfrågan. Vi ser också att kvinnor mer och mer börjar lida av sitt engagemang då de blir utmattade och utbrända på grund av alla roller de bär plus klimatengagemanget. Genom att stärka kvinnor till att kunna ha ett engagemang som är hållbart och fungerar i ett jämställt samhälle (så att de slipper bränna ut sig eller arbeta under orättvisa förhållanden) så kommer vi automatiskt få modigare, bättre, effektivare lösningar på plats.

Vilken annan kvinna inspireras du av i ditt klimatarbete?
– Så många! Till vardags är det mina fantastiska klimatpsykologkollegor Paula, Kali och Frida. Men jag kan skriva en lång lista på kvinnor som jag delar klimatkampen med och som ger mig så mycket stöd – det är tillsammans med dem jag får kraft att fortsätta.

Vad ser du mest fram emot i framtidens samhälle – efter omställningen?
– Att människor runt mig har mer tid, är snällare, generösare, lugnare och lyckligare.

 

Och slutligen – vad vill du skicka med till Klimatklubbens följare?
– Det är tillsammans vi gör skillnad.

 

Se hela listan över Sveriges 52 främsta klimatkvinnor – och inspireras! Klimatklubben lanserade listan i samband med Internationella kvinnodagen den 8 mars

Foto: Karin Boo

Uppskattar du Klimatklubbens arbete?

Stötta oss genom att swisha en gåva eller bli medlem!

Tack för att du bidrar till att vi kan påverka, sprida fakta, inspirera, pressa på, samverka och ge stöd åt våra många, grymma lokalklubbar runt om i landet.

Tillsammans gör vi skillnad!