mars 29, 2023

Dragomir “Gago” Mrsic vill inspirera i UR:s Klimatkampen

Dragomir Mrsic är en av deltagarna i programmet Klimatkampen från UR. Och ser ett tydligt behov av att inspirera fler att göra mer. 

Hej, Dragomir “Gago” Mrsic, skådespelare och deltagare i UR:s Klimatkampen!

Nu har en andra säsong av UR-programmet Klimatkampen kommit ut, där du bott på en gård för att lära dig om mer klimatsmarta vanor. Jag hör gärna mer om det, men berätta först om dig själv! Vem är du?

– En kille uppväxt i Sverige, i förorten Fittja. Jag kom till Sverige när jag var tre år gammal och växte upp med två syskon som båda är döda. Min pappa är död, men min mamma är vid livet. Jag har två barnbarn och en dotter och en son. Jag jobbar som skådespelare och har ofta ganska långa filmdagar. Men annars tränar jag ganska mycket, för träning handlar om att förlänga livskvalitet. Jag tror att jag inspirerat många människor att gå ifrån destruktivitet och vända livet till nåt bra. Jag har startat en kurs om det, 21 Days, och försöker nå ut till fler än vissa andra eftersom jag har en väldigt bred publik.

Hur kändes programmet överlag?

– Det var roligt! Ett lekfullt sätt att lära sig nåt allvarligt eftersom alla hade sina tips. Man kan kolla på detta teveprogram och lära sig något eftersom det är ett avslappnat sätt att få in kunskap. Med andra miljöprogram orkar du inte efter en kvart, men här var det intressant att titta. Jag engagerar mig för miljöfrågor, och tror inte att vi kommer att förstöra miljön. Jag tror att miljön till slut kommer att säga ifrån och förstöra oss människor. När vi håller rent och tänker på utsläpp, gör vi det för våra barn och barnbarn. Miljön klarar sig.

Du säger i programmet att du vill använda möjligheten att vara med i Klimatkampen för att inspirera fler att leva miljövänligt. Hur valdes deltagarna till programmet, och varför tror du att just du valdes?

– Jag tror att jag valdes för att de ser och förstår att jag har en unik bredd. Jag gör allt ifrån barnprogram till nationella och internationella actionfilmer. Jag har varit olympisk mentor i taekwondo åt Nikita Glasnović och kickat boll med Zlatan. Alla som har barn 4-30 år känner igen mig på något sätt. De förstår mitt allvar eftersom de sett mig i allt från Skavlan till Renées brygga. Jag är också en tevespelskaraktär, “Dragan”, i PAYDAY 2.

Jag kan tänka mig att många som ser på Klimatkampen vill göra som ni, och du säger att du tror att du kan vara en förebild för särskilt unga killar från hoodsen. Hur känns det att veta att du kan ge inspiration till andras försök att leva mer miljösmart?

– Det känns alltid bra när man kan inspirera andra till nåt bra. Jag blev inspirerad av många andra när jag var yngre. Man har alltid ett sånt ansvar som offentlig person. Jag skulle inte kalla det en njutning, men jag har kul och det känns viktigt.

Att skapa sig nya goda vanor och få dem att hålla i längden är en utmaning. Var det något du tyckte var särskilt svårt under Klimatkampen? Något som är svårt att ändra på?

– Jag har svårt att flyga mindre, när jag till exempel först har en inspelning i Bryssel, sedan nästa dag i Italien och sedan i Monte Carlo.Jag är fortfarande lite dålig på att köpa rätt fisk, men det är egentligen inte så svårt, utan bara lite omständigare. Men jag har lärt mig sortera mat; det bara att lägga till en extra soptunna!

Vad jag förstår, brukar du “plogga”, alltså plocka skräp när du är ute och springer. Varför tycker du att det är viktigt?

– Det är inte så mycket när jag springer, utan lite när jag är ute och tränar på utomhusgym. Om jag är på väg dit eller är ute och går med hunden tar jag med mig en påse för att samla skräp. Det är ett enkelt och effektivt sätt att bidra. I Sverige har vi så mycket papperskorgar och såna där för matavfall, så det skulle bli rätt stor skillnad om alla gjorde det. Det är inga konstigheter.

Du berättar också om din resa från bland annat kriminalitet till där du är idag och säger att ifall du kan göra den resan, borde de flesta kunna ställa om för klimatet. Hur upplever du att din resa kan inspirera andra personer att vilja ställa om?

– Alla kan vi och vill vi ju förändras på något sätt. Jag som tidigare var så djupt i kriminalitet gick från att tidningar pryddes av min kriminalitet till att de pryds av mina filmer. Jag tycker inte att det är en så big deal att till exempel handla saker som går ut om två dagar om du ska laga mat idag. Jag tyckte att det var tufft att ta mig ur kriminalitet, men om jag klarar det här, borde andra klara det.

Vad ser du mest fram emot i framtidens samhälle – efter omställningen?

– Att det blir gjort. När Indien hade covid, var det första gången de kunde se städer utan smog. I Sverige ser det fräschare ut på våra gator och vi har det ganska rent, men om du skulle ställa den frågan till någon i Indien, tror jag att de skulle svara “Jag ser bergen!”. Jag vill också se att det inte finns så mycket plast i haven. Jag såg det när jag spelade in “Island”. Sjukt mycket!

Efter att ha provat på alla dessa sätt att minska sin klimatpåverkan, har du några tips till personer som vill leva mer klimatsmart, men inte vet hur?

– Kolla på programmet och var logiskt tänkande. Att sortera skräp är väldigt enkelt. När du går ut på promenad, ta med dig en påse. Den behöver inte vara full när du slänger den, utan när du ser en papperskorg kan du kasta den om den är halvfull. I affärer, fråga om de har nedsatt pris på några varor som snart går ut. Det blir billigare och vi undviker att det slängs eftersom vi kastar otroligt mycket mat. Du lägger sen till att när du är klar med maten, sorterar du ditt skräp. Många tänker nog att “det här kommer bli värsta jobbiga”, men det är enkla saker.

Klimatkampen med Dragomir Mrsic kan ses på UR Play.

Text: Axel Eriksson Foto: Karin Alfredsson/UR.

Uppskattar du Klimatklubbens arbete?

Stötta oss genom att swisha en gåva eller bli medlem!

Tack för att du bidrar till att vi kan påverka, sprida fakta, inspirera, pressa på, samverka och ge stöd åt våra många, grymma lokalklubbar runt om i landet.

Tillsammans gör vi skillnad!