Frida Berry Eklund: "Vi behöver förändra skolsystemet och rusta unga för framtiden"

Författare till Prata med barn om klimatet, grundare av Våra barns klimat och en av initiativtagarna till Klimatkollen.se. Tränad av självaste Al Gore till en global Climate Reality Leader och aktuell med ny bok inom kort. 

 

Frida Berry Eklund är med på Klimatklubbens lista över Sveriges 52 främsta kvinnor.

Vad är din främsta drivkraft i ditt arbete?

– Mina barn. Och då lever de ändå i ett privilegierat land Det skär i mitt hjärta att veta att så många barn inte har någon aning om vad vår generation ställt till med – och de oerhörda konsekvenser de kommer att få uppleva när de växer upp. Det är den allra största orättvisan.

 

Hur började ditt engagemang i den här frågan?

– Det började 2008 när jag ledde globala kampanjer för Oxfam International. Mitt första klimatuppdrag var att samordna kampanjinsatser för organisationens räkning vid Köpenhamnsmötet. Det var en ögonöppnare på många sätt. Men mitt engagemang fördubblades när jag själv fick barn, 2011.

 

Vad skulle du vilja uppmärksamma oss andra på inom klimatfrågan?

– Vikten av att se till att vi förändrar skolsystemet. Ska vi lyckas med hållbarhetsomställningen måste allt börja där. Vi behöver både se till att ungas hopplöshet inför framtiden tas om hand, rusta unga för framtiden och se till att skapa en skola där vi sätter nya hållbara normer. Dessutom behöver vi klimatanpassa lokaler och skolgårdar för ett varmare och blötare Sverige.

 

Hur kan vi andra hjälpa dig i det du gör?

– Det allra viktigaste tror jag är att vi slutar se oss själva som konsumenter och börjar känna oss som aktiva medborgare med kraft att påverka. Tio mejl om samma fråga till en bank eller företag är en folkstorm – vi har stora möjligheter att vara med och bygga det nya: genom jobbet, i olika organisationer och genom att själva försöka inspirera andra.

 

Klimatklubben har skapat den här listan för att lyfta att klimatfrågan i allra högsta grad också är en jämställdhetsfråga. Hur upplever du det?

– Inom klimatområdet är det tydligt att det är en jämställdhetsfråga. De i mina nätverk som engagerar sig mest ideellt för framtiden, är kvinnor. Trots att många drar tunga lass i vardagen med tuffa dagjobb och familjeliv. De flesta klimatexperter är dock av manligt kön. Dessutom slår klimatkrisen hårdast mot kvinnor och barn.

 

Vilken annan kvinna inspireras du av i ditt klimatarbete?

– Jag inspireras av många! Från akademin tycker jag att Lisen Schultz är fantastisk. Hon är författare, direktör på Stockholm Resilience Centre och hjärnan bakom Executive Program in Resilience Thinking, en klimatkurs för vd:ar och styrelseledamöter på stora bolag. Sedan inspireras jag i mitt arbete av Katherine Hayhoe, en amerikansk klimatforskare som knäckt koden för att kommunicera klimatkrisen på ett sätt som får målgruppen  –  till och med den evangeliskt kristna södern  – att förstå allvaret.

 

Vad ser du mest fram emot i framtidens samhälle – efter omställningen?

– Friskare barn, då fossilbilarna helt försvunnit – det finns inga säkra nivåer gällande avgaser och påverkan på barns lungor och hjärnor – och de flesta barn kan gå eller cykla till skolan. Plus, friskare luft, grönare samhällen, mer kvalitetstid med familjen och mindre konsumtionshets. Ganska gött, om ni frågar mig!

 

Och slutligen – vad vill du skicka med till Klimatklubbens följare?

– Vi måste släppa tanken om att vi själva måste leva perfekta klimatliv – alla måste med, oavsett vår startpunkt. Så låt oss hylla och peppa varandra till stordåd och rikta blicken mot de som systematiskt undergräver förändringen.

 

Se hela listan över Sveriges 52 främsta klimatkvinnor – och inspireras! Klimatklubben lanserade listan i samband med Internationella kvinnodagen den 8 mars

 

Foto: Appendix fotografi

Uppskattar du Klimatklubbens arbete?

Stötta oss genom att swisha en gåva eller bli medlem!

Tack för att du bidrar till att vi kan påverka, sprida fakta, inspirera, pressa på, samverka och ge stöd åt våra många, grymma lokalklubbar runt om i landet.

Tillsammans gör vi skillnad!