Starta en lokal klimatklubb

Ladda ner som pdf

Kroka arm med fler, och gör skillnad i stort och smått på lokal nivå! Sedan 2018 har Klimatklubben samlat klimatengagerade människor runt om i Sverige, genom sociala medier och i lokala klubbar. Genom att starta en lokal klimatklubb kan du gå samman med andra och skapa en plattform för lokalt engagemang. Det är inte fy skam att ha en tydlig avsändare för lokala events eller när du vill påverka/nå ut i media. Här har vi samlat allt du behöver veta för att komma igång.

Starta upp eller haka på?

Finns en lokal klimatklubb i närheten av dig? Haka på den! Annars kan du starta en egen. Lokalklubbar finns i olika storlekar och former – lösa nätverk, som Facebook-grupper eller som ideella föreningar. På Klimatklubben.se sorterar vi lokalklubbar utifrån län av praktiska skäl, men en lokal klimatklubb kan också vara organiserad på kommunnivå, på en ort eller till och med i en stadsdel. Du väljer vad som känns rimligt utifrån platsen, ditt engagemang och vad du vill åstadkomma.

Hitta klimatkompisar

  • Lägg ut en efterlysning i sociala medier för att kolla om någon av dina vänner eller bekanta vill vara med och starta en lokal klimatklubb.
  • Skicka ut en efterlysning i Klimatklubbens Facebookgrupp och berätta om dina planer och var i landet du befinner dig. Kanske sitter fler i samma tankar?
  • Berätta för personer du träffar att du vill starta en lokalklubb och att du söker fler som vill vara med.
  • Bjud in till en öppen träff där alla som är intresserade kan mötas och prata.

TIPS! Ta hjälp av ett lokalt studieförbund. Då har ni en plats att mötas på, och de kan stötta upp med till exempel marknadsföring. Om du väljer att starta en lokal klimatklubb själv är det extra värdefullt att ha kontakt med ett studieförbund, om du exempelvis behöver bolla idéer, tankar och aktiviteter med någon. Studieförbund arrangerar allt från föreläsningar och workshops till studiecirklar och möten och har koll på vad som brukar funka. Bestäm en dag och en tid och kör!

Var förberedd på lite extra jobb i början. Du och gruppen kanske behöver några extra träffar innan ni hittat en samarbetsform som passar er som grupp. Vad blir första steget? Att arrangera en föreläsning, skriva en debattartikel eller att marknadsföra gruppen så att fler hittar till er?

Starta och driva lokalklubb

Komma igång

  • Hitta ett gäng. Det finns inget bestämt kring hur många ni behöver vara. Ett par stycken funkar bra att börja med. Ju fler ni blir desto mer skoj kan ni hitta på förstås.
  • Bestäm på vilken nivå ni organiserar er. Län, kommun, område?
  • Vad ska ni heta? För att bli listade på klimatklubben.se behöver ni ha Klimatklubben med i namnet. Det plus området ni avgränsat er till är ett smidigt namn (“Klimatklubben Borås/Medelpad/Tensta”).
  • Vad är det ni vill göra? Träffas och snacka hållbarhet ibland, driva opinion eller arrangera inspirerande aktiviteter? Det kan ändras över tid, men stäm av med varandra så att alla kan känna att de har möjlighet att få ut vad de önskar från att vara med. Ni kan dela in er i olika arbetsgrupper.
  • Hur ska människor hitta er? Vill ni ha något konto i sociala medier, ett särskilt mailkonto, trycka upp någon affisch?
  • Vem gör vad? Någon behöver vara kontaktperson till Klimatklubben. Någon kan behöva fixa med sociala medier, boka möteslokal, och så vidare. Dela ut ansvarsområden så att alla vet vad de ska göra.
  • För att bli listade på Klimatklubben.se jämte de andra lokalklubbarna – kontakta Klimatklubben på lokalklubb@klimatklubben.se, och ange kontaktperson. När ni väl är listade får ni löpande information och inbjudningar till gemensamma möten så att ni kan nätverka med andra lokalklubbar.
  • Fortsätt att sprida ordet om att ni finns, så att fler hittar till er.

Möteskultur

  • När och var träffas ni? Ungefär hur ofta? Kolla av med varandra och hitta en balans som funkar, så att det känns kul och peppigt och något att se fram emot.
  • Om det går, varva eller dela ansvaret för att sammankalla till möten och andra praktiska saker så att inte en initiativtagande eldsjäl får dra ett för tungt lass.
  • Lyssna in allas tankar och idéer. Ett enkelt sätt är att göra rundor där alla får lika mycket tid till att prata utan att bli avbruten.
  • Kom ihåg att också ta pauser!

Kommunikation

  • Skapa ett konto i sociala medier för att nå ut med vad ni gör (och tipsa @klimatklubben.se på Instagram så kan ”stora” Klimatklubben hjälpa till att dela!). Börja med en kanal så att ni orkar hålla den aktiv, hellre än att kämpa med att hinna uppdatera flera.
  • Blanda upp allvaret. Även om klimatet är ett tungt och brådskande ämne behöver vi också känna hopp och få inspiration för att orka i längden.
  • Gör kommunikationen till ett nöje, inte en plikt. Ibland kan det kännas som att “allt måste upp i sociala medier” och det blir nästan som en avrapportering via bilder. Det är okej att inte rapportera ut om varenda möte, utan istället kanske lägga tid på att berätta om något som hänt i en viktig fråga eller låta någon berätta om vad som fått hen att engagera sig.
  • Kör på och bjud på er själva!

TIPS! Ta hjälp av andra lokalklubbar för att bolla evenemang, idéer och aktioner. Kanske kan ni göra något tillsammans? Spana också in deras sociala medier, följ och peppa varandra. Via Klimatklubben har ni också möjlighet att vara med på gemensamma träffar. En lista på alla lokalklubbar finns också på klimatklubben.se.

Grejer ni kan göra för att synas och locka fler

Ordna klimatfika. Enkla, öppna träffar med eller utan agenda där ni kan bjuda in alla som vill prata klimat. Det kan vara klokt att sätta några grundregler, som att ta hänsyn till att vi kommit olika långt på våra klimatresor och att prata utifrån vetenskaplig fakta. Ni kan också bjuda in lokalpolitiker som får berätta vad som är på gång, eller svara på frågor.

Kontakta lokalmedia. Kolla om lokalmedia kan vara intresserade av att skriva om ert engagemang. Ni kan också skriva debattartiklar som kopplar an till en fråga ni driver, eller tipsa lokalmedia om ett kommande arrangemang ni ska göra. Kontakta redaktionen med tips, skicka ut pressmeddelanden inför någon aktivitet ni ska göra eller skriv insändare. Skriv under med namnet på er lokalklubb. På så sätt får fler möjlighet att upptäcka er och ge extra styrka till ert arbete.

Ta chansen! Häng med på arrangemang som andra aktörer som nätverk, företag eller kommunen ordnar. Ni kan stå för ett klädbyte på en hållbarhetsmässa, snacka lokalt om klimat på en konferens, delta i panelsamtal eller haka på något annat event som låter intressant. Kolla vad som finns och visa intresse eller anmäl dig i egenskap av representant för din lokalklubb.

Kroka arm. Kanske finns det en lokalavdelning av Naturskyddsföreningen eller någon annan aktiv organisation där du bor? Ta kontakt och föreslå att ni ska samverka när det passar. Det kan vara allt från att arrangera en föreläsning till att samskriva debattartiklar eller ordna aktiviteter.

tillbaka till verktygslådan