Placera om pensionspengarna

Ladda ner som pdf

Pension, åhh, vem orkar ens tänka på det. Men faktum är att dina pensionspengar kan göra större utsläpp än dig. Medan du cyklar och käkar vegetariskt och går på demonstrationer kanske just dina pensionspengar jobbar åt ett oljebolag med att trycka ut mer fossila bränslen. Så kanske du inte vill ha det? Så om du inte redan gjort det, ta tag i en stabil kompis och sätt igång och placera din pension hållbart så att vår framtid blir ljusare.

Så här gör du

  1. Logga in på minpension.se. Här ser du hur din pension ser ut, var den är placerad och hur stor den beräknas bli. Du styr själv över den delen som heter Premiepension.
  2. Logga in på Pensionsmyndigheten för att byta fonder. På Pensionsmyndigheten kan du söka efter fonder. Där finns ett filter där du kan välja Hållbarhetsfond och Låg co2-risk. På klimatbytet.se finns en utmärkt steg-för-steg-video för hur du går till väga. Där kan du du även registrera att du valt att byta fonder och tipsa dina vänner om att göra detsamma. Snyggt! Nu är du klar med premiepensionen.
  3. Dags för tjänstepensionen, alltså den pension som alla dina arbetsgivare satt av till dig. Ofta har man dessa pengar utspridda i flera olika bolag. Det kan vara ett smart drag att börja med att samla alla hos ett bolag. Översikten hittar du hos minpension.se. När du hittat klimatsmarta fonder är det dags att byta. Fonderna byter du på ditt pensionsbolag, t ex collectum.se eller alecta.se.
  4. Har du privat pensionssparande loggar du in på pensionsbolaget och ser om det går att byta fonder digitalt. Om inte – kontakta bolaget.
  5. Bra jobbat, klappa dig själv på axeln och luta dig tillbaka.
tillbaka till verktygslådan