Arrangera ett klädbyte

Ladda ner som pdf

En trend som har dykt upp de senaste åren är klädbytardagar. De arrangeras runtom i Sverige då och då, så håll utkik! Du lämnar in de kläder du själv är trött på och får sedan kuponger att betala dina fynd med. Du kan också själv ordna en klädbytardag eller -kväll med dina vänner. När du har bestämt dig för att byta dina kläder, välj hur stor grej du vill göra av ditt byte. Ska det vara hemma i vardagsrummet med vänner eller vill du bjuda in halva stan? Ju större byte, desto mer strukturerat behöver det vara. Här är två typer av byten som du kan inspireras av.

Fixa enkelt hemmabyte

  • Bjud in ett gäng kompisar med schysst stil.
  • Fixa en klädstång, några bord eller en tom golvyta där alla kan lägga sina kläder.
  • Sätt igång och byt!

TIPS! Du kommer bli förvånad över hur generösa och artiga folk är på klädbyten. De flesta strävar efter att det ska bli rättvist och jobbar hårt för det. För att göra det ännu enklare kan en ha några enkla regler: Låt alla ta två-tre plagg i en första runda, prova, lägg tillbaka sådant som inte passar och upprepa rundorna med fem plagg ända tills alla är nöjda och ingen vill ha fler.

Byt kläder med halva stan

Före

  • Fixa lokal. Kanske finns det någon restaurang, butik, föreningslokal eller sporthall i närheten som gillar roliga upptåg?
  • Kontakta lokaltidningen, sprid på sociala medier och sätt upp lappar där din önskade publik rör sig.
  • Be om hjälp! Ni behöver vara ett par stycken under bytet som hjälps åt att ta emot och granska plaggen samt hålla ordning. Fråga kompisarna eller alla du träffar!
  • Låna klädstänger, galgar och bord så att det blir ordning och reda. Försök efterlikna en klädbutik. Avsätt ett särskilt bord för in- och utlämning.
  • Bestäm vad ett plagg är värt. Är det en mot en som gäller eller ska varje plagg värderas? Tänk på att alla inte har samma uppfattning och smak och att det därför kan bli svårt att komma överens om plaggens värde. Ska det gå att köpa kuponger mot pengar? Fundera över om du behöver samla ihop plagg innan bytet och om det är värt att ha inlämning av plagg kvällen före bytet för att ha en välfylld ”butik” vid öppning. Fixa kuponger som lämnas i utbyte mot de inlämnade plaggen.

Under

  • Ta emot, granska och räkna plaggen.
  • Lämna lika många kuponger som antal inlämnade plagg.
  • Håll ordning i lokalen.
  • Ta betalt – en kupong mot ett plagg.

Efte

  • Lämna överblivna plagg till en ideell second hand-butik – kolla innan så de är okej med att ta emot!
  • Utvärdera hur det gick. För det här vill ni väl göra igen?
  • Var glad och nöjd över att ni bidragit till att människor rensat sina garderober och gått hem med nygamla modefynd i stället för nyproducerat!

TIPS! Naturskyddsföreningen har en utmärkt handledning och gratis material till dig som anordnar ett klädbyte. De anordnar också en nationell klädbytardag varje vår, där vem som helst får arrangera ett byte. Smart och schysst, tycker vi!

FLER SÄTT ATT BYTA KLÄDER

TAGE-HYLLA

Kanske har bostadsrättsföreningen eller förskolan/skolan redan ett ställe där en kan lämna och ta kläder, en så kallad TaGe-hylla? Om inte, föreslå att det ska införas! Se till att någon är ansvarig för att det ser snyggt ut och för att städa undan plagg som inte blivit plockade på ett tag.

VANDRANDE KASSE

Starta en vandrande kasse i kvarteret eller bland kompisarna. För barnkläder kan du samla ihop ett gäng på fem till tio familjer med barn i hyfsat nära ålder. Det är bra om de är lite olika stora såklart, eftersom en oftast gör sig av med plaggen när de är urvuxna. Fyll kassen med sånt som du vill bli av med, men som är i gott skick. Gör en lista med alla deltagare, bjud in dem till en meddelandegrupp och sätt igång. När du fyllt kassen lämnar du den till nästa person på listan som plockar ut vad hen vill ha, fyller på och lämnar den vidare. När kassen kommer tillbaka till dig plockar du ut det du vill ha samt de plagg som du lade i som ännu inte blivit plockade. På så vis hålls kassen uppdaterad och aktuell och kan snurra varv efter varv!

tillbaka till verktygslådan