Kirra Loppisen

Ladda ner som pdf

Ordna kvartersloppis! Dra ihop trappuppgången, gatan eller kvarteret till en härlig gatuloppis. Använder du din egen mark behövs inget tillstånd, men vill du använda trottoarerna så kirrar du tillstånd i ett huj via polisens sajt. Lätt som en plätt!

Arrangera

  1. Hör dig för om du har grannar som är intresserade. Det brukar vara uppskattat att någon tar tag i detta. ALLA har grejer i gömmorna som de gärna blir av med! Använd dig av redan existerande kontaktnät, som till exempel din bostadsrättsförening, din samfällighetsförening eller lägg en lapp i brevlådan hos alla i din trappuppgång. Ofta finns det en gemensam Facebookgrupp eller en maillista.
  2. Bestäm ett datum och tid då många kan. Ta hjälp av Doodle för att göra det smidigt. Tre till fyra timmar räcker.
  3. Bestäm plats. Ska ni sälja från garageuppfarten eller kan ni hyra eller låna en gemensam lokal i området? Om alla säljer från sin egen tomt är det en bra idé att sätta ihop en karta där alla säljare syns, Google Maps funkar fint för det. Vill ni vara i en gemensam lokal har Hyresgästföreningen ofta lokaler. Om ni vill använda trottoaren behöver ni söka tillstånd hos Polisen. Det gör ni smidigt här.
  4. Nu är det dags att nå ut! Gör en affisch som alla grannar kan sprida i sina nätverk och sätta upp i närområdet. Fixa ett Facebookevent som all kan sprida. Tänk på att vara ute i god tid. Minst två veckor i förväg är bra att ha som riktmärke.
Detta bör vara med på en affisch och i ett Facebookevent:
  • Dag och tid
  • Plats
  • Vad ni kommer sälja

Sälja

  1. Rensa ur och plocka ihop grejerna du vill sälja i god tid. Tänk också gärna utanför boxen och se om du har något som inte förväntas. Kanske är det sticklingar, fröer, hemlagad sylt eller något annat du tillverkat själv.
  2. Se till att du har ett bra bord, backar/lådor eller en klädstång beroende på vad du ska sälja. Påsar och växel är en annan bra grej att ha. Skriv ut en tydlig lapp med swishnummer och/eller QR-kod så att du slipper upprepa det vid varje försäljning. Skriv också ut namnet som syns när man swishar så slipper alla dubbelkolla med dig att det blev rätt.
  3. Packa upp och organisera ditt loppisstånd i god tid innan loppisen börjar. Det brukar vara mest drag i början och då är det skönt att vara förberedd så att du inte slumpar bort saker bara för att du inte hunnit tänka ut vad de ska kosta.
  4. Prismärk genom att sätta klisterlappar på varje sak eller kör med enhetliga priser och gruppera efter pris. Sätt realistiska priser med utrymme för förhandling!
  5. Lägg upp grejerna snyggt. Tänk som att en potentiell köpare. När är du själv som mest köpsugen? Lägg på en trevlig duk och använd upp-och-nervända lådor för att skapa höjd längst bak på bordet. Organisera grejerna efter kategori och se till att allt syns och är prydligt uppmärkt med pris. Lägg sånt som du tror lockar köpare på bästa plats. Har du väldigt mycket av något, till exempel böcker eller cd-skivor, brukar det gå åt fler om du sätter ett mängdpris (till exempel ”välj 10 för 50 kronor”). Ställ en klädställning bredvid bordet och se till så att alla grejer går att komma åt. Inget bakom bordet
  6. Överkurs! Sätt på lite trevlig musik och bjud på en kopp kaffe. Det här blir en härlig dag!
tillbaka till verktygslådan