april 20, 2023

Therése Lindgren: "Jag har en plattform där jag kan påverka och att inte göra det känns lite som tjänstefel"

Therése Lindgren är Sveriges största influerare som vågar utmana sig själv och som under 2022 tagit stora kliv både i sitt eget klimatengagemang och i sin roll som inspiratör och informatör för sina många följare.

Therése Lindgren är med på Klimatklubbens lista över Sveriges 52 främsta klimatkvinnor

Vad är din främsta drivkraft i ditt arbete för en vettigare framtid?
– Känslan av att faktiskt kunna göra något. Det är ett effektivt ångestdämpande när jag läser om klimatförändringar, djur som behandlas illa och annat som upprör mig i världen. Jag har en plattform som jag vet att jag kan använda för att påverka och att inte göra det känns lite som tjänstefel.

Hur började ditt engagemang i den här frågan?
– I kunskap. När jag intresserar mig för något djupdyker jag i all fakta och information man kan hitta, och när jag började läsa på om klimatförändringarna fanns det ingen möjlighet att gå tillbaka. Jag har ju sedan många år tillbaka varit djupt engagerad i djurrättsfrågor, och blev extra drabbad av hur mycket djurens välfärd hänger ihop med klimatfrågan.

Vad skulle du vilja uppmärksamma oss andra på inom klimatfrågan?
– Jag brukar ta varje tillfälle jag kan att lyfta djuren. Djurens välfärd är en ganska bra utgångspunkt även i klimatfrågan. Skulle vi ha en matproduktion där djuren faktiskt mådde bra skulle vi också minska utsläppen och äta mer lokalproducerat. I grund och botten handlar det om att äta mindre kött.

Hur kan vi andra hjälpa dig i det du gör?
– Mina följare är fantastiska när det kommer till att utbilda mig i frågor jag har mindre koll på. Jag uppskattar verkligen när kunniga människor, med snäll ton givetvis, tar sig tid att lära mig något nytt.

Klimatklubben har skapat den här listan för att lyfta att klimatfrågan i allra högsta grad också är en jämställdhetsfråga. Hur upplever du det?
– Jag är medveten om att många av de som far illa i andra delar av världen på grund av vår konsumtion här i Sverige är kvinnor. Det var en av utgångspunkterna när jag tog fram hållbarhetskriterier för fast fashion.

Vilken annan kvinna inspireras du av i ditt klimatarbete?
– Många delar nog denna förebild med mig. För mig är Greta Thunberg en sann inspiratör, att hon outtröttligt argumenterar och hon står på sig är så inspirerande.

Vad ser du mest fram emot i framtidens samhälle – efter omställningen (lösningar, satsningar, smartheter)?
– Jag ser fram emot att någon dag få läsa nyheterna och att det står att vi lyckats vända klimatkrisen.

Och slutligen – vad vill du skicka med till Klimatklubbens följare?
– Jag skriver helt och hållet under på Klimatklubbens mantra: ingen kan göra allt, men alla kan göra mer än idag!

 

Se hela listan över Sveriges 52 främsta klimatkvinnor – och inspireras! Klimatklubben lanserade listan i samband med Internationella kvinnodagen den 8 mars

Uppskattar du Klimatklubbens arbete?

Stötta oss genom att swisha en gåva eller bli medlem!

Tack för att du bidrar till att vi kan påverka, sprida fakta, inspirera, pressa på, samverka och ge stöd åt våra många, grymma lokalklubbar runt om i landet.

Tillsammans gör vi skillnad!