augusti 14, 2023

Maria Wolrath Söderberg skakar om Sverige med sitt sommarprat

Maria Wolrath Söderberg är lektor i retorik vid Södertörns högskola, har fått oss att få upp ögonen för våra egna, ibland väldigt korkade, resonemang när det gäller klimatförändringarna. Driver även podden Klimatgap och är aktuell med Sommar i P1 – där hon med sitt briljanta sommarprat har ruskat om Sverige och skapat enorma reaktioner.


Maria Wolrath Söderberg är med på Klimatklubbens lista över Sveriges 52 främsta klimatkvinnor

Vad är din främsta drivkraft i ditt arbete?

– Mina barn och barnbarn och viljan att leva meningsfullt och i samklang med naturen.

 

Hur började ditt engagemang i den här frågan?

– I att jag insåg att mitt kunskapsfält, hur vi resonerar och kommer överens – eller inte gör det, spelar roll för takten på omställningen.

 

Vad skulle du vilja uppmärksamma oss andra på inom klimatfrågan (utifrån ditt arbete, ditt kunskapsområde eller dina erfarenheter)?

– Att människor har lyckats göra stora omställningar tidigare. Vi kan det. Det sker när vi samlar oss och delar rädsla, frustration OCH idéer om andra sätt att leva. Och när normer förändras får politiker och näringsliv både en press och en jordmån att åstadkomma systemförändringar. Det spelar alltså roll vad lilla jag gör, framför allt om jag pratar om det i mina kretsar.

 

Hur kan vi andra hjälpa dig i det du gör?

– Våga se dig själv i vitögat. De flesta av oss tror att vi lever klimatvänligt och får en chock när vi ser efter, till exempel med hjälp av klimatkalkylator. Hälften av oss svenskar har utsläpp som innebär att vi hör till de tio procent av jordens invånare som har högst utsläpp. Det är obehagligt att inse, men ta den smärtan. Och våga ta de jobbiga samtalen i din omgivning, men gör det empatiskt och stöttande för det är svårt och plågsamt att avstå. Det får sällan en direkt effekt, men det påverkar i längden.

 

Klimatklubben har skapat den här listan för att lyfta att klimatfrågan i allra högsta grad också är en jämställdhetsfråga. Hur upplever du det?

– Forskning visar att kvinnor är mer engagerade, har lägre utsläpp och är mer beredda att uppoffra sig för klimatets skull. Kvinnor, och barn, riskerar också att påverkas mer av klimatförändringar. Men klimatet borde vara en fråga för alla människor och nu ser vi väl också en växande mansrörelse för klimatet.

 

Vilken annan kvinna inspireras du av i ditt klimatarbete?

– Oj, många. Flera som ni lyfter fram i er lista. Personer som sätter sig själva på spel, som vågar säga att kejsaren är naken, vara obekväm, som samlar andra och hugger i fast det är tufft.

 

Vad ser du mest fram emot i framtidens samhälle – efter omställningen?

– Lugn och ro 😊.

 

Och slutligen – vad vill du skicka med till Klimatklubbens följare?

– Att det inte bara är djupt meningsfullt att agera på klimatkrisens allvar utan också märkligt nog väldigt kul.

 

Se hela listan över Sveriges 52 främsta klimatkvinnor – och inspireras! Klimatklubben lanserade listan i samband med Internationella kvinnodagen den 8 mars

Uppskattar du Klimatklubbens arbete?

Stötta oss genom att swisha en gåva eller bli medlem!

Tack för att du bidrar till att vi kan påverka, sprida fakta, inspirera, pressa på, samverka och ge stöd åt våra många, grymma lokalklubbar runt om i landet.

Tillsammans gör vi skillnad!

Nyfiken på framtiden och vad som görs på andra platser? Redo att kopieras?

Spana in detta! Du kommer gilla det.

Copy with pride