juni 19, 2023

Madeleine van der Veer: "Det är helt uppenbart att klimatfrågan är en jämställdhets- och jämlikhetsfråga"

Madeleine van der Veer är avgående senior policy advisor på WWF, och har under många år drivit på och granskat riksdagspartiernas agendor inom miljö- och klimatpolitik. Tillhör toppskiktet av miljö- och klimattwittrarna.


Madeleine van der Veer är med på Klimatklubbens lista över Sveriges 52 främsta klimatkvinnor

Vad är din främsta drivkraft i ditt arbete?
– Att jag verkligen vill se en förändring av samhället. Jag ska inte ljuga och jag känner ofta att det känns rätt hopplöst, men att jag åtminstone vill göra det jag kan för att få en förändring. Så på något sätt är det väl också en känsla av dåligt samvete mot planeten.

Hur började ditt engagemang i den här frågan?
– Jag har varit samhällsintresserad sen jag var ett alldeles för litet barn för att ägna tankar åt sånt, men jag fick upp intresset för miljöfrågorna efter en resa med föreningen Norden i gymnasiet där temat var Agenda 21 (ja, det fanns något innan Agenda 2030 😊). Men det var förmodligen inte förrän jag började på WWF för sju år sedan som jag fick leva ut mitt engagemang för miljön fullt ut.

Vad skulle du vilja uppmärksamma oss andra på inom klimatfrågan?
– Jag är less på att sakers klimatpåverkan och olika parters ansvarstagande ska ställas mot varandra. Vi har redan passerat det stadiet. Vi måste göra allt för att minska utsläppen på alla fronter. Det betyder såklart fortfarande att makthavare inom politik och näringsliv har ett primärt ansvar, men att det faktiskt inte fråntar ens eget ansvar att göra sitt bästa för att vi ska ha en planet som vi kan leva på framöver.

Klimatklubben har skapat den här listan för att lyfta att klimatfrågan i allra högsta grad också är en jämställdhetsfråga. Hur upplever du det?
– Det är helt uppenbart att klimatfrågan är en jämställdhets- och jämlikhetsfråga. Där de som har mer resurser och ofta också är män har avsevärt mycket högre klimatavtryck. Det gör mig arg att tänka på att det ofta är samma grupp som gnäller mest över den förändring som behöver ske i samhället, de har ju tex kapital att köpa den dyrare men utsläppsfria bilen, bättre producerade livsmedel och så vidare.

Vilken annan kvinna inspireras du av i ditt klimatarbete?
– Det är så himla många! Särskilt på den här listan ❤. Men jag tänker nämna två exempel som på senaste tiden gett mig kraft på sociala medier, men som jag inte känner. Det är klimatpsykologen Frida Hylander och skogsforskaren Jeannette Eggers som jag tycker lyfter klimat- och biologisk mångfaldsfrågorna ypperligt på twitter. Följ dem!

Vad ser du mest fram emot i framtidens samhälle – efter omställningen?
– Kanske att tid värderas högre? Både utifrån att vi stressar ned, men också att vissa saker kan få ta tid. Men sen också att min son ska få uppleva saker jag fått uppleva under min barn- och ungdom som nu inte längre känns självklara. Kommer han att kunna få se koraller? Jag hoppas verkligen det.

Och slutligen – vad vill du skicka med till Klimatklubbens följare?
– Fortsätt engagera er, och glöm inte frågan om biologiska mångfald i klimatkampen. Vi måste lösa båda för att vi ska ha en planet att bo på i framtiden.

 

Se hela listan över Sveriges 52 främsta klimatkvinnor – och inspireras! Klimatklubben lanserade listan i samband med Internationella kvinnodagen den 8 mars

Uppskattar du Klimatklubbens arbete?

Stötta oss genom att swisha en gåva eller bli medlem!

Tack för att du bidrar till att vi kan påverka, sprida fakta, inspirera, pressa på, samverka och ge stöd åt våra många, grymma lokalklubbar runt om i landet.

Tillsammans gör vi skillnad!

Nyfiken på framtiden och vad som görs på andra platser? Redo att kopieras?

Spana in detta! Du kommer gilla det.

Copy with pride