maj 29, 2024

73-åriga Dorothee cyklar till Bryssel för att uppmärksamma EU-valet

“Genom att se mig och eventuellt också prata med mig hoppas jag att det skapar eftertanke och positiva miljöval”

Dorothee Hildebrandt är inte bara en inbiten cyklist, hon har även ett stort engagemang i klimatet. Under våren har Dorothee uppmärksammats för att hon cyklar till Bryssel för att lyfta EU-valet och hur viktigt det är att rösta på representanter som tar klimatförändringarna på allvar. Det här är dock inte den numera 73-åriga Dorothee längsta cykeltur. Hon har cyklat långa sträckor förr, bland annat 2021 då hon tog cykeln till COP 26 i Glasgow och året efter till Sharm el-Sheikh i Egypten och COP 27, en resa på över 800 mil!

Du har verkligen cyklat en hel del, när började du och vad var det som gjorde att du fastnade för cykeln som transportmedel?
– Jag lärde mig cykla som 10-åring, sen har det rullat på. Jag cyklade till skolan, på fritiden och med föräldrarna på långa turer under sommarlovet.

Hur började ditt engagemang för klimatet?
– Egentligen har jag mesta tiden av mitt liv levt klimatvänligt, men att jag gick ”all in” med demonstrationer och liknande började med Greta Thunbergs ”Fridays for Future”.

Vad är det som driver dig till att engagera dig i klimatfrågan?
– Omtanken om allt och alla som lever på denna jord.

På vilket sätt hoppas du att din cykeltur till Bryssel ska få fler att uppmärksamma klimatfrågan?
– Genom att se mig och eventuellt också prata med mig hoppas jag att det skapar eftertanke och positiva miljöval.

Utöver att cykla, vad är ditt främsta tips för att bidra till klimatomställningen?
– Leva så miljövänligt som man förmår, till exempel använda sina kläder länge, inte köpa nytt hela tiden. Ställa bilen oftare, om man nu är tvungen att ha bil och nyttja kollektivtrafiken, cykla, gå osv. Samåka om det bara går.
Det är så mycket mer man kan göra, det är svårt att prioritera. Och politiken måste förstås inte bara hänga med, utan gå före och båda göra det enklare och billigare att exempelvis åka kollektivt och skapa lagar mot miljöförstöring. De får inte lyssna till näringslivets lobbyister utan se till det som verkligen är viktigt för ett hållbart samhälle – även socialt och ekonomiskt hållbar. Det finns för lite fantasi i näringslivet. De ser inte att en omställning ger annorlunda jobb och inkomst, inte fattigdom och utslagning av affärer och industrier.

 

Text: Sofia Fransson Foto: Privat

Haka på cykelutmaningen!

Nu rullar Klimatklubben igång ett stycke pang-go cykelutmaning!

Yep, utmaningen är att cykla 100 dagar på ett år. Är du med oss?

Utmana dig själv, familjen, kollegorna, bossen, kommunpolitikerna, polarna eller varför inte skolan?

Nyfiken på framtiden och vad som görs på andra platser? Redo att kopieras?

Spana in detta! Du kommer gilla det.

Copy with pride