Månadens matinspiratör & (kli-)mat: Annie Månsson – Vegokäk
Vill du börja en ny matvana?
Börja här, och börja med det smarrigaste: Maten!
På Klimatklubben.se samlar vi goda och klimatsmarta recept av inspirerande matkreatörer.
Klimatklubben jobbar ständigt med att sprida klimatfakta, sänka trösklarna för att engagera sig, visa på vad som händer i andra länder/kommuner/städer och göra det enklare (och mer attraktivt) för fler att ställa om.
Lagar behöver förändras, vi behöver ekonomiska incitament för att kunna välja rätt och vi behöver samhällen som gör det enkelt att göra rätt och svårt att göra fel.
Att förändra samhället är vår prioritet, men vi vill såklart också inspirera till en vettigare vardag. Och varför inte börja med den smarrigaste inspirationen: mat!
Varje månad vill vi lyfta en inspirerande matkreatör, favoritrecept, tips och trix, och förhoppningsvis göra det enklare för fler att styra vardagen i en hållbar riktning.
Gemensamt för alla recept är att de bockar av en eller flera av följande kriterier:
– lokalproducerat/i säsong
– vego
– matsvinnssmart
Smaklig spis!
Kanske ska vi sprinkla november full av nya smaker, maträtter och spännande recept? Är det inte precis vad denna månad behöver?
Klart vi ska! Och vem passar bättre att hjälpa oss på vägen än hyllade Annie Månsson – stjärnan bakom Vegokäk!
På den smarriga portalen Vegokäk (ta en stödmacka innan du sladdar in, för här börjar det kurra i magen direkt) delar Annie med sig av smakrika, lätta, vegetariska recept.
Hon har även skrivit kokboken Vegokäk – lättlagade middagar“ som fått utmärkelsen Årets Svenska Måltidslitteratur 2023.
Kokboken innehåller 50 recept, och på Vegokäks portal finns en uppsjö av enkla, goda vegetariska recept. Men! Om Annie Månsson får välja ut ett recept från sin receptskatt. Vad blir det då?
Spana in här nedanför!
Månadens recept: GRÖN COTTAGE PIE
4-6 portioner
Du behöver:
Gryta
2 dl torkade gotlandslinser eller belugalinser
300 g gul lök
150 g stjälkselleri
200 g morot
2 msk rapsolja
0,5 tsk salt
2 msk tomatpuré
0,5 dl vetemjöl
1 dl rödvin
8 dl vatten
10 g torkad shiitake eller karl-johansvamp
2 msk veg kycklingbuljong eller 2 tärningar svampbuljong
1 tsk marmite (kan uteslutas)
0,5 tsk vardera timjan och rosmarin
3 lagerblad
1 tsk kinesisk soja
1 dl mandlar
Potatismos & montering
1,2 kg fast potatis
2 msk salt
2 äggulor (uteslut för växtbaserat)
50-100 g smör, valfri sort
1 dl mjölk (vid behov), valfri sort
1,5 dl gröna ärtor
100 g smakrik ost (uteslut för växtbaserat)
Gör så här:
Gryta
1. Börja med ett koka linser enligt anvisningarna på förpackningen.
2. Skala och hacka lök, morot och selleri i 1 cm små kuber.
Ta fram en stor gryta och stek all lök och 1/4 av sellerin och moroten mjuk utan att de tar färg på medelvärme i rapsolja. Det tar ungefär 5 minuter. Salta.
3. Klicka i tomatpuré, rör runt och stek 2 minuter till.
4. Pudra över vetemjöl, rör runt och häll i vin. Låt alkoholen koka bort under någon minut. Fyll på med vatten, torkad svamp (bryt i små delar om du använder karl-johan), buljong, marmite, timjan, rosmarin, lagerblad och soja.
5. Grytan ska stå och puttra lugnt på medelvärme i 20 minuter utan lock. Finhacka mandlar riktigt smått under tiden. Ha i resten av moroten och rotsellerin när det är 5 minuter kvar på grytan.
6. När grytan är klar: plocka upp shiitake, finhacka och ha tillbaka ner i grytan tillsammans med mandlarna och de kokta linserna. Smaka av grytan med salt.
Potatismos
1. Skala potatis, dela i mindre delar (ca 5 cm i diameter) och koka helt mjuk i 1 liter saltat vatten. Det tar ungefär 20 min.
2. Häll av vattnet, ha i smör i små kuber i kastrullen och mosa tillsammans med potatisen med en potatisstöt.
3. Rör ner två äggulor. Moset ska vara kompakt och får gärna ha kvar lite bitar. Om det känns för svårarbetat kan man ha i lite mjölk. Smaka av och salta vid behov.
Montering
1. Sätt ugnen på 200 grader varmluft eller 175 grader över- och undervärme.
2. Ta fram en stor ugnsform och häll ner grytan i den. Strö över gröna ärtor.
3. Toppa grytan med ost som hackas i grövre tärningar.
4. Klicka ut moset i små klickar så att det täcker hela formen. Dra eventuellt en gaffel över moset för att jämna ut det.
5. Kör i mitten av ugnen i 30 minuter eller tills moset får fin färg.
Månadens recept & (kli-)mat-inspiratör: Annie Månsson – Vegokäk
Hej Annie Månsson, also known as Vegokäk! Du är vår (kli-)matinspiratör den här månaden och delar med dig av ett favoritrecept till oss – tack! Varför valde du just det här receptet?
– Jag ville dela med mig av en värmande söndagsmiddag i säsong som lyfter den fantastiska svenska råvaran gotlandslins. Det här receptet ingår också i mitt löpande projekt som jag kallar #bönlyx. Där tar jag fram baljväxtrecept som känns lyxiga utan att bli onödigt krångliga eller dyra. Med det vill jag visa på hur jag tycker att baljväxter bör behandlas: som lokala delikatesser som förtjänar att serveras med andra fina råvaror, i spännande smakkombinationer och med olika intressanta konsistenser. Just gotlandslinsen tilldelades faktiskt nyligen EU:s skyddade ursprungsbeteckning (SUB), som är samma märkning som exempelvis Champagne har. I mitt recept går det dock fint att även använda någon annan god fast lins, såsom belugalinser.
Vad är ditt bästa tips för alla som vill äta god mat utan krusiduller och onödiga utsläpp?
– För att minska utsläppen gäller det att fokusera på det som verkligen spelar roll. Förenklat kan man säga att det som ger störst effekt är att minska på mängden animalier, och särskilt rött kött från idisslare. Jag tror att det är bra att använda det som en ”ram”, men sen utöver det bara bygga en receptbank av mat som gör dig glad och som inte tar en evighet att laga. Om varje måltid ska vara helt perfekt hållbar (växtbaserad, närodlad, ekologisk, i säsong osv) blir matlagningen mer en extremsport än en njutning. Det är såklart bra att ha fler hållbarhetsaspekter i bakhuvudet, men otroligt mycket är vunnet bara genom att äta mindre animalier och mer baljväxter.
November är också rätt många vardagsmåltider i väntan på julen. Vilken ingrediens ska man alltid ha hemma för att ro i hamn vego-vardagen?
– Satsa på att ha massa smaksättare i skafferiet/kylen som du vet att du gillar. Då kan du med ganska få och billiga ingredienser snabbt få till mat som känns lyxig. Några ingredienser som jag alltid har hemma är exempelvis soja (japansk och kinesisk), chipotlepaste, torkade shiitakesvampar, vegansk ”kycklingbuljong” och gochugaru (koreanska milda chili flakes).
Har du något bra middagshack?
– Ha alltid två listor i mobilen: en med beprövade snabba och goda vardagsrätter och en med recept som du vill testa. Då gör du det enkelt för dig själv att komma på vad du ska äta. Jag utgår alltid från mina listor när jag ska planera veckans matlagning. På söndagar handlar jag för sön-tor, och om jag har ett packat schema väljer jag mest rätter från snabba vardagslistan. Sen behöver jag inte ägna någon mer tid åt planering eller handling resten av vardagsveckan.
Bästa (vego)receptet för kaosiga vardagar?
– Några bönlyx-favoriter är:
- en klassisk aglio e olio med perfekt kokta bönor från frysen
- fyllda somunbröd (finns i frysdisken hos ICA) med exempelvis kryddrostade kikärtor, syrlig rödkål, feferoni och vitlöksmajonnäs
- grön ärtsoppa med mynta, sojamarinerade ägg (eller silkestofu) och matiga mackor
- quesadillas med svarta bönor, lime och chipotle
- vetenudlar med snabb chiliolja och gröna sojabönor
Vad blir det när du ska lyxa till det?
– Ofta någon temamiddag med många olika element och/eller längre tillagningstid. Några exempel: brynt majs-enchiladas med salsa verde, mezebuffé, skördefest, wontons, amerikansk vego-bbq, och melanzanelasagne.