Månadens matinspiratör & (kli-)mat: Hanna Olvenmark – Portionen Under Tian
Vill du börja en ny matvana?
Börja här, och börja med det smarrigaste: Maten!
På Klimatklubben.se samlar vi goda och klimatsmarta recept av inspirerande matkreatörer.
Klimatklubben jobbar ständigt med att sprida klimatfakta, sänka trösklarna för att engagera sig, visa på vad som händer i andra länder/kommuner/städer och göra det enklare (och mer attraktivt) för fler att ställa om.
Lagar behöver förändras, vi behöver ekonomiska incitament för att kunna välja rätt och vi behöver samhällen som gör det enkelt att göra rätt och svårt att göra fel.
Att förändra samhället är vår prioritet, men vi vill såklart också inspirera till en vettigare vardag. Och varför inte börja med den smarrigaste inspirationen: mat!
Varje månad vill vi lyfta en inspirerande matkreatör, favoritrecept, tips och trix, och förhoppningsvis göra det enklare för fler att styra vardagen i en hållbar riktning.
Gemensamt för alla recept är att de bockar av en eller flera av följande kriterier:
– lokalproducerat/i säsong
– vego
– matsvinnssmart
Smaklig spis!
Hösten närmar sig med stormsteg och vi tar tillfället i akt att lyfta en av Sveriges mest uppskattade – men också viktigaste – matkreatörer, nämligen Hanna Olvenmark som driver Portionen under tian.
Under namnet Portionen under tian inspirerar Hanna Olvenmark till att laga gott, grönt och billigt käk. På hennes sajt – undertian.com – hittar du mängder av recept och Hanna har även släppt en rad böcker:
– Mellanmålen – recept och tips för en enklare vardag
– Portionen under tian: Äta ute!
– Portionen under tian: 300-kronorsveckorna
– Portionen under tian: Bra mat för dig, din plånbok och planeten
Om du inte redan följer Portionen under tian, gör det ögonaböj!
Men om Hanna Olvenmark får välja ut ett recept från sin enorma receptskatt. Vad blir det då?
Spana in här nedanför!
Smaklig spis!
Månadens recept: Krämig kålsås
4 portioner
Du behöver:
200 g vitkål (eller spetskål)
1 st gul lök
olja eller smör/margarin att steka i
1-2 tsk sirap (eller honung)
300 g valfri baljväxtfärs/vegfärs eller 3-4 dl kokta linser av fast sort ex gula linser, belugalinser
1 msk japansk soja
2 dl grädde, gärna växtbaserad
Gör så här:
1. Koka linser om du använder det. Skär/hyvla vitkålen och löken tunt.
2. Stek kål och lök i matfett på medelvärme i ett par minuter så att de mjuknar. Ringla över sirapen och stek 1-2 minuter till.
3. Lägg i de kokta linserna eller färs. Slå på sojan och låt allt stekas ihop i några minuter.
4. Häll över grädden, låt puttra ihop i ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Servera med valfria tillbehör, ex potatismos, klyftpotatis, kokt potatis, havreris och gärna lite lingon ex lingonsylt eller rårörda.
Månadens recept & (kli-)mat-inspiratör: Hanna Olvenmark - Portionen under tian
Hej Hanna Olvenmark som driver Portionen under tian! Du är vår (kli-)matinspiratör den här månaden och delar med dig av ett favoritrecept till oss – tack!
– Tack för att jag får vara det!
Varför valde du just det här receptet?
– Jag tycker att det är ett grymt vardagsrecept, det går snabbt att svänga ihop, görs på sådant som håller länge dvs perfekt att ha hemma och så är det ju prime time för vitkål (och annan kål). Plus att det blir löjligt gott, inte att förglömma! Lite som en förenklad kålpudding, och förenklingar i vardagen gillar en ju!
Vilken ingrediens ska man alltid ha hemma för att ro i hamn vego-vardagen?
– Jag har alltid, alltid linser hemma. Så himla bra basvara. Funkar som bas till biffar, i fröknäcke, såser, röror, soppa, grytor, i bröd ja typ ALLT.
Vad är ditt bästa tips för alla som vill äta god, mat utan krusiduller och onödiga utsläpp?
– Att äta mer från växtriket. Allt behöver inte vara svart eller vitt. Vi kan äta kött, men betydligt mer rimligt än hur vi äter det idag, som att äta mer sällan och/eller dryga ut med grönsaker och baljväxter. Men det där gröna måste komma in på ett mer naturligt sätt i vår vardag. Vardagsmaten är så viktig! Det är det vi gör allra mest. Så börja där.
Har du något middagshack?
– Mitt bästa middagshack är egentligen ett vardagshack. Och det är att ha lite framförhållning med maten, att göra en bra basplan för veckan med veckoplanering (eller nåt slags planering). Det sparar så mycket tid, mental energi (viktigt!!) och sparar ofta rätt bra med pengar att inte småhandla hela tiden.
Bästa receptet för kaosiga vardagar?
– Mitt standardskaosrecept är en fejkcarbonara med ärtor och rökt tofu. Den går på 15 min: Stek gul lök i rökt paprikapulver, tärna rökt tofu och stek med. Slå på havregrädde, i med lite buljong och gröna ärtor. Servera med pasta. Och lite riven ost. Den här rätten har räddat mig vansinnigt många gånger, kan jag säga. Jag är också ett fan av att göra storkok och ha några ”nödrätter” i frysen. En vet aldrig när de kommer väl till pass, oftast när en minst anar det.
Vad blir det när du ska lyxa till det?
– Något som får ta lite längre tid. Som att stå och vika dumplings eller att låta en gryta koka riktigt länge. Eller ett nybakat bröd till soppan. Eller att gå ut och äta, som i skogen alltså. Det är bland det bästa i hela världen.
Foto: Johanna Jonsson och Therese Elgqvist