Sveriges 52 främsta klimatkvinnor
Den 8 mars är det Internationella kvinnodagen och det uppmärksammar Klimatklubben genom att lista 52 kvinnor som gör stor skillnad för klimatet och påverkar framtiden.
För första gången listar Klimatklubben Sveriges 52 främsta klimatkvinnor.
Listan baseras på nomineringar från allmänheten och Klimatklubbens medlemmar, samt en fantastisk expertjury. I juryn sitter:
-
Alexandru Al-Qassam, vice ordförande i Klimatklubben
-
Gustav Martner, head of creative Greenpeace
-
Hanna Berheim Brudin, kommunikationschef Naturskyddsföreningen
- Beatrice Rindevall, omvärldsanalytiker och skribent Supermiljöbloggen
-
Gurgîn Bakircioglu, föreläsare och programledare
-
Nina Rung, föreläsare och grundare av Huskurage
#klimatkvinnor
Sveriges 52 främsta klimatkvinnor 2023 – hela listan
Alexandra Urisman Otto
Klimatreporter på DN som under senaste året skrivit och granskat frågor som berör allt från klimaträttvisa i USA och miljöpolitik i Sverige till Saudiarabiens trixande med IPCC-rapporter.
Anna Ljungström
Som reporter på Sveriges Natur och krönikör på Supermiljöbloggen har Anna under många år levererat träffsäker journalistik i ett komplext och svårnavigerat område. Långt före övrig media började uppmärksamma frågorna!
Annika Digréus
Långvarig miljöreporter på Sveriges Radio Ekot som under många år rapporterat från FN:s klimatförhandlingar och ofta lyft ett samhällsperspektiv inom miljö- och klimatfrågor.
Carmen Blanco Valer
Folkbildare och internationell urfolksaktivist som outtröttligt arbetat under många år för social rättvisa och inkludering. Carmen inspirerar många människor i alla åldrar.
Dorna Behdadi (ickebinär)
Forskare i djuretik som fått oss att tänka till i frågor kopplade till moraliskt ansvar gällande allt från djur till artificiell intelligens.
Elin Röös
Forskare och en av Sveriges främsta experter på matens klimat- och miljöpåverkan. Under 2022 sommarpratade Elin i P1 om hur det går att rädda planeten genom vår mat.
Elleonora Ali Uddman
Driver och belyser funktionsrättsliga frågor inom klimatrörelsen. Uppskattad och briljant konferencier för Climate Lives turné under 2022.
Emma Nohrén
Riksdagsledamot för Miljöpartiet och ordförande för miljö- och jordbruksutskottet. Tidigare lett Svenska Miljömålsberedningen där hon varit en stark pådrivare för att förändra den negativa utvecklingen. Inget sammanhang är för stort eller för litet för att Emma ska vara där och ta fighten!
”Att uppmärksamma Internationella Kvinnodagen genom att lyfta fram enastående kvinnor i klimatkampen har en orsak: För även om miljöförstöring drabbar alla så tar kvinnor inte sällan mer konsekvenser än män när vattnet är förorenat, fisk försvinner från kusterna och extremväder drabbar hus och hem. Kampen för klimaträttvisa är lika mycket en kamp för kvinnors rättigheter som för planetens.”
Gustav Martner, head of creative Greenpeace och medlem i juryn
Eva Karlsson
VD på Houdini Sportswear som legat i framkant inom att utveckla klimatsmarta och hållbara funktionskläder. Evas personliga engagemang och initiativ har starkt drivit på branschen att erbjuda bättre alternativ.
Frida Berry Eklund
Författare till Prata med barn om klimatet, grundare av Våra barns klimat och en av initiativtagarna till Klimatkollen.se. Tränad av självaste Al Gore till en global Climate Reality Leader och aktuell med ny bok inom kort.
Gayatri Rathinavelu
Ordförande och medgrundare i The Good Talents, ett socialt företag som identifierar och synliggör unga talanger i utsatta områden. En social entreprenör som brinner för mångfald och integration kopplat till hållbart företagande.
Greta Thunberg
Behövs det verkligen en presentation? Envetet och outtröttligt fortsätter Greta visa vägen med sin klimataktivism som inspirerar miljarder människor globalt.
Gudrun Schyman
Politiker och före detta riksdagsledamot som ligger bakom det nybildade partiet Klimatinitiativ Simrishamn vars syfte är att sätta klimat- och miljöfrågan högst på agendan.
Hanna Olvenmark
Hanna har genom sin plattform Portionen under tian inte bara inspirerat många att äta god, billig och klimatsmart mat, utan också visat hur en hållbar livsstil kan se ut rent praktiskt.
Heidi Andersson
Armbryterskan som driver projektet Storuman Forever som syftar till att nå fossilfrihet 2025. Skoglig hedersdoktor för SLU:s fakultet för skogsvetenskap.
Helén Wahlgren
Helén ligger bakom kampanjen Återställ Våtmarker som nog inte gått någon obemärkt förbi. Genom mobilisering och fredlig civil olydnad har frågan om våtmarker kommit upp i de flestas medvetande och upp på politikernas agenda. Ett typexempel på hur en gräsrotsrörelse kan åstadkomma förändring!
“Klimatkrisen är akut och vi har en stor omställning framför oss. På samma sätt som enskilda länder och företag kan påverka genom att gå före behöver vi personliga förebilder – och de förtjänar att lyftas. Så självklart ville jag ingå i juryn för Sveriges främsta klimatkvinnor!”
Hanna Berheim Brudin, kommunikationschef Naturskyddsföreningen och medlem i juryn
Hewan Temesghen
Avgående generalsekreterare för Fairtrade Sverige som har arbetat för att anställda ska få förbättrade arbetsvillkor och en tryggare försörjning. Hewan har bidragit starkt till att fler företag vill ta ansvar och drivit på utvecklingen för svenska företag att bidra till en mer hållbar världshandel.
Isabelle McAllister
Ledamot i Klimatklubbens styrelse och influerare som upplyser och informerar om frågor som berör klimaträttvisa och sociala orättvisor. Lyckas med konststycket att inspirera utan att pekpinnar.
Jenina Dahlberg
Kommunikatör som med sina kreativa grepp bidragit till många framgångsrika kampanjer för flertalet organisationer och näringslivsaktörer. För närvarande kommunikations- och pressansvarig på Fossilfritt Sverige.
Johanna Leymann
Influerare, föreläsare, författare och expert inom hållbart mode. Driver Slow Fashion-podden och har under många envist upplyst och inspirerat oss alla till en hållbar syn på garderoben.
Johanna Sandahl
Avgående ordförande för Naturskyddsföreningen som var första kvinna på posten och under ett drygt decennium varit en av de allra viktigaste och mest synliga kvinnorna när det gäller miljöfrågor och miljöpolitik. Även i heta och hätska debatter är Johanna alltid en sansad och konstruktiv röst!
Josefina Skerk
Skribent och före detta ordförande för sametinget. Josefina driver på och belyser frågor som berör samernas kultur och rennäring samt jakt och fiske.
Karin Gerhardt
Biolog och forskare som med hjärta, hjärna, och en stor dos mod lyckades samla hela 1944 forskare till det stora uppropet riktat till politiker att de ska ta klimatkrisen på allvar.
Karin Lexén
Generalsekreterare för Naturskyddsföreningen som är talesperson för klimat och under det gångna året bland annat pushade på under klimattoppmötet COP27 och syntes överallt i såväl media, möten som korridorer. Inför valet programledde hon även en direktsänd utfrågning av partiernas miljöpolitiska talespersoner. Karin syns mycket ofta i media och är en av Sveriges allra starkaste pådrivare inom frågor som rör jordbruk, hav och miljögifter.
“Jag imponeras varje dag av de starka kvinnor som driver hållbarhetsfrågorna framåt i Sverige och är glad över möjligheten att ge dem välförtjänt uppmärksamhet.”
Beatrice Rindevall, omvärldsanalytiker, skribent Supermiljöbloggen och medlem i juryn
Karin Pleijel
Kommunalråd (Mp) i Göteborg som starkt bidragit till att Sveriges näst största stad börjat ta allt mer plats som föregångare i frågor som berör grön utveckling.
Karolina ”Eywa” Carlsson
Karolina använder sin konst som ett verktyg för aktivism, så kallad Artivism, för att belysa frågor som berör naturens rättigheter. Hon inspirerar många unga till att hitta kreativa former att uttrycka missnöje och handling på.
Klimatpsykologerna
Kata Nylén, Frida Hylander, Kali Andersson och Paula Richter är legitimerade psykologer och Sveriges ledande experter på klimatpsykologi. Genom olika metoder såsom opinionsbildning, föreläsningar, poddar och böcker delar gänget bakom Klimatpsykologerna med sig av kunskap som berör hur vi människor fungerar och vad som påverkar våra val. Allt för att vi inte ska bli handlingsförlamade i en tid präglad av utspridd klimatångest.
Kvinnorna i styrgruppen för ACAN Sverige
ACAN (Architects Climate Action Network) arbetar för att förändra en konservativ och mansdominerad byggbransch att ställa om på riktigt och belyser den ojämna könsbalansen kring hållbarhet inom branschen.
Lanja Rashid
Chef för kommunikation och engagemang på Jordens Vänner som länge uppmärksammat frågor som berör klimaträttvisa och ojämställdhet.
Lina Burnelius
Lina har i sin roll som skogsansvarig på Greenpeace arbetat uthålligt med att driva en konfliktfylld fråga framåt i bland annat debatten om gammelskogar.
Linda Kivi
Som koordinator för PUSH Sveriges internationella arbetsgrupp har Linda närvarat på FNs toppmöten och genom sin närvaro visat på vikten av ungdomsdeltagande. För närvarande gör hon praktik på sekretariatet för FN:s klimatkonvention, UNFCCC, och vi ser hoppfullt fram emot fortsatta stordåd!
Lisa Röstlund
Lisa Röstlund är grävande journalist på DN och författare av boken Skogslandet som granskar skogslandet Sverige och konflikterna som finns kring synen på skogen och dess roll i samhället. Även mottagare av Ludvig Nordström-priset 2023.
”Att få vara med och välja ut dessa inspirerande kvinnor, speciellt de som besitter en marginaliserad bakgrund och som gör en stor insats för klimatet, har varit en ödmjuk och ögonöppnande upplevelse. Deras engagemang, för att skapa en bättre framtid för den här rymdstenen och allt som lever på den, är en påminnelse om att var och en av oss kan göra en skillnad.”
Gurgin Bakircioglu, föreläsare, programledare och medlem i juryn
Louise Lindén
Grundare av och innovationschef på LiveGreen Festivals som bland annat arrangerat Sveriges största klimatkonsert. Under 2022 lanserade man en Masterclass för hållbara festivaler och event och plötsligt känns det som vi alla kan dansa runt med gott samvete i framtiden. Tacka Louise för det!
Madeleine van der Veer
Som senior policy advisor på WWF har Madeleine under många år drivit på och granskat riksdagspartiernas agendor inom miljö- och klimatpolitik. Tillhör toppskiktet av miljö- och klimattwittrarna.
Maja Rosén
Initiativtagare till nätverket Vi håller oss på jorden som tidigare samlat människor under kampanjen Ett flygfritt år. Har också tagit fram Flygpratarguiden som innehåller vägledning i hur bra samtal om klimatkrisen kan hållas.
Maria Wolrath Söderberg
Lektor i retorik vid Södertörns högskola som har fått oss att få upp ögonen för våra egna, ibland väldigt korkade, resonemang när det gäller klimatförändringarna. Driver även podden Klimatgap.
Marit Bergman
Marit har genom åren stegrat upp sitt klimatengagemang och tagit stark ställning i frågor som berör kulturens klimatpåverkan. Driver på en bransch som står inför oerhörda utmaningar.
Olga Grönvall Lund
Grundare och generalsekreterare på Reformaten som verkar för att påskynda en forskningsbaserad omställning av matsystemet för människans och planetens hälsa. Olgas helhetsperspektiv på matsystemet gör det lätt att äta rätt!
Rebecka Le Moine
Biolog och riksdagsledamot för Miljöpartiet som under många år drivit på agendan kring biologisk mångfald och visat mod genom att ta sig an debatter kring den konfliktfyllda skogsfrågan.
Sara Wimmercranz
Entreprenör, företagare och investerare som är känd hos svenska folket som en av drakarna i tv-programmet Draknästet. Sara använder sin starka plattform för att ta in klimatfrågan in i företagsvärlden.
”Sverige som föregångsland inom klimatfrågan har många eldsjälar som sätter agendan och driver arbetet framåt. Hade vi kunnat uppmärksamma varenda en hade vi fått hålla på i många år”
Alexandru Al-Qassam, vice ordförande i Klimatklubben och medlem i juryn
Seiran Sinjari
Fotograf, receptutvecklare och matinfluerare som bl.a driver instagramkontot @legallyplantbased med över 200k+ följare.
Signe Propst
Som ordförande för Fältbiologerna under en utmanande pandemi har Signe arbetat hårt med att öka engagemanget bland unga för miljön. Signe har även varit en stark förespråkare för ett hållbart engagemang och bidragit till att motverka en negativ kultur präglad av engagemang utan hänsyn till kroppens gränser.
Sofia Jannok
Sofia är en samisk artist som under en lång tid använt sin plattform för att uppmärksamma och skapa förändring inom frågor som rör klimat och samiska rättigheter. Mottagare av WWF:s utmärkelse Årets Miljöhjälte 2022.
Solin Bakircian
Regissör som arbetar med att öka mångfalden inom svensk film och kultur. Även drivit podd om veganism i mellanöstern.
Somar Al Naher
Kulturskribent som ofta skildrar frågor som berör social hållbarhet. Med en vass penna medföljer ett stort ansvar — något som Somar axlar exemplariskt!
Therése Lindgren
Sveriges största influerare som vågar utmana sig själv och som under 2022 tagit stora kliv både i sitt eget klimatengagemang och i sin roll som inspiratör och informatör för sina många följare.
Toya Westberg
Initiativtagare till Researchers’ Desk och en driven individ som sätter klimatvetenskapen i fokus, både digitalt och på gator och torg. Under sommarhalvåret 2022 var Toya roddarmadam på Mälaren där hon rodde folk kors och tvärs samtidigt som hon folkbildade om klimatet.
Veronica Magnusson
Som förbundsordförande för fackförbundet Vision har hon starkt bidragit till att hållbarhet och klimatet blivit en given facklig fråga. 2022 införde Vision som första fackförbund i Sverige den nya rollen klimatombud.
Yrsa Lindberg
Ingen synar företagens grönmörkning bättre än Yrsa! Genom sitt instagramkonto @greenwashingisverige visar hon skarpt och tydligt hur företag använder fulknep och direkt felaktiga miljöpåståenden för att verka mer hållbara än vad de är.
Zeina Mourtada
Kock och matskribent som bland annat medförfattat Middagskompassen med fokus på växtbaserat. Genom att lyfta fram den traditionella matkulturen från Mellanöstern rustar Zeina oss med en mångfaldsrik diet som är hållbar både för planeten och människan!
Åsa Lindhagen
Tidigare finansmarknads- och jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (Mp) återvände till kommunpolitiken under förra året och sedan dess har vi sett tecken på en omställning i Sveriges största kommun. Brinner starkt för alla barns möjlighet att kunna leva ett gott liv på denna jord.
Åsa Sandberg
TEDx-talare och matsvinnsexpert som länge drivit på agendan inom hållbarhetssverige och bland annat arbetat på världens största matsvinnsrörelse.
”Kampen för jämställdhet går hand i hand med kampen för klimatet eftersom främst kvinnor drabbas av konsekvenserna och kvinnor också tar ett större ansvar i frågan om klimatet. Vi har ingen tid att förlora och förhoppningsvis kan det här få ännu fler att göra ännu mer!”
Nina Rung, föreläsare, grundare av Huskurage och medlem i juryn
Den här listan är förstås inte komplett. Det finns långt fler än 52 engagerade kvinnor som påverkar, puttar klimatfrågan framåt och uppåt och som får samhället taggat på omställning.
Den här listan är en påminnelse om allt fantastiskt som görs och att det bakom varje förändring står en person med en idé! Vi behöver fler av dem.
Inför 8 mars har vi valt att lyfta 52 kvinnor som gör skillnad, ge dem plats och utrymme att inspirera fler.
/Klimatklubben
Material för press och sociala medier
Se pressmeddelande och bildmaterial på vår Cision-sida.
För medieförfrågningar, kontakta:
Maria Soxbo, Klimatklubben: maria@klimatklubben.se