Årets Medvetna Julklapp 2022 är “det hemstickade plagget”! Det är föreningarna Klimatklubben och Medveten Konsumtion som står bakom utnämningen, som utses för fjärde året i rad.
Årets Medvetna Julklapp 2022 är ”det hemstickade plagget”
Ni minns väl var ni läste det först? I mitten av november utsåg Klimatklubben och Medveten konsumtion för fjärde året i rad ”Årets medvetna julklapp”. Denna klapp utses som en reaktion på Årets julklapp (som utses av HUI) som bygger på prognoser, ska spegla samtiden och ska gärna ha ett stort försäljningsvärde eller säljas i ett stort antal enheter. Några dagar senare blev det hemstickade plagget även årets (vanliga) julklapp.
Så här löd vår motivering:
”Årets Medvetna Julklapp 2022, det hemstickade plagget, är en omtänksam gåva i tiden som hjälper mottagaren att spara el under pågående energi- och klimatkris genom att göra det möjligt att sänka innetemperaturen. Det är dessutom en klapp som värnar om stickhantverket och småskaliga textilhantverkare, samtidigt som det är en klapp som både kan köpas begagnad eller tillverkas av givaren själv.”
– I en tid när det mesta går att köpa för pengar och oro sveper över världen så är det hemstickade plagget inte bara en hållbar markör, utan också ett sätt att låta handen föda anden genom att själv skapa något. Vi tar tillbaka idén om att ge något av sig själv – tanken snarare än resultatet är det som är viktigt, säger Isabelle McAllister, styrelseledamot i Klimatklubben.
Årets medvetna julklapp – det hemstickade plagget – kan anpassas på otaliga sätt till mottagaren eftersom det kan vara allt från raggsockor, halsdukar, tröjor, vantar till bebismössor och värmande koftor. Det är en klapp som kan passa alla åldrar, storlekar och intressen, och som ger av det mest dyrbara vi har: tid. Den kan bli personlig genom att givaren själv stickar, men också hantverksmässig genom att skapas av någon av alla skickliga stickentusiaster i Sverige. Den kan köpas begagnad och den kan också stickas av begagnat material – secondhandbutikerna svämmar över av både garn, stickor och andra sybehör. Dessutom finns den i alla prisklasser, vilket gör den till en inkluderande klapp som överbryggar klassklyftor.
– Att sticka ett plagg till någon annan kan vara ett sätt att ge något som värmer både kropp och själ. Samtidigt kan stickningen hjälpa dig att varva ner i en annars stressig tillvaro. Och är stickning inte för dig kan köpa ett hemstickat plagg av någon annan. En personlig gåva vald med omtanke där du väljer det småskaliga och hållbara hantverket istället för den ohållbara massproduktionen. Så låt kreativiteten flöda och ge något som värmer, oavsett om det skapas med dina egna stickor eller någon annans, säger Jennie Grute, tf generalsekreterare för föreningen Medveten Konsumtion.
”Årets Medvetna Julklapp” instiftades 2019 som ett alternativ till den prognosbaserade klapp som Handelns Forskningsinstitut HUI utser baserat på konsumtionstrender varje år. Tanken är att erbjuda ett vettigare alternativ – som ligger i linje med forskningen och uppsatta klimat- och miljömål – till den resurskrävande och klimatförstörande nykonsumtion som ofta utgör merparten av klapparna under granen.
– Pandemin lärde oss att våra nära och kära är det viktigaste av allt – det blev uppenbart när vi inte kunde träffas i samma utsträckning. Den insikten bör vi ta vara och spinna vidare på, och se 2022 som startskottet för framtidens jular där relationerna och julmyset får stå i fokus snarare än konsumtionen. Julen är ju helt ljuvlig, och att ge en medveten julklapp gör bara denna familjehögtid ännu finare, säger Maria Soxbo, medgrundare av Klimatklubben.
Under det gångna året har klimatkrisen – lite missvisande – blivit helt synonym med energifrågan, på grund av skenande elpriser och ett krig som synliggjort hur skört ett fossilberoende samhälle är.
Nog för att vår överkonsumtion av el påverkar klimatet – ju fler som använder el samtidigt desto skitigare blir elen – men klimatkrisen handlar om mer än att byta bränsle i tanken och släcka lampan. Och just detta – beteendeförändring – vill Klimatklubben och Medveten Konsumtion trycka lite extra på när de utser Årets Medvetna julklapp 2022.
Rapporterna om ökade utsläpp (när vi mest av allt borde minska dem) och stora förluster av biologisk mångfald står som spön i backen under november – en månad som förr var en begynnande vintermånad, men som 2022 har blivit synonymt med lupiner, klöver och blåklockor på många platser.
Enligt FN ser vi ut att missa Parisavtalets 1,5-gradersmål och går istället mot en uppvärmning på 2,4–2,8 grader jämfört med förindustriell tid. Detta skulle orsaka enorma katastrofer och mänskligt lidande.
Det är dags att vända utvecklingen.
Nya beteenden
Just nu pågår energibesparande kampanjer över stora delar av Europa för att minska konsumtionen, säkra elförsörjningen och därmed också stävja de skenande priserna, och många svenskar försöker på egen hand minska elförbrukningen inför vintern.
Förutom att sänka inomhustemperaturen och hushålla med varmvatten, så väljer allt fler att släcka utomhusbelysningen (vilket gynnar biologisk mångfald när ljusföroreningar minskar). Förutom att se vinster i plånboken, bidrar detta också till en vettigare värld.
Julen 2022 bör i allra högsta grad handla om nya, vettigare beteenden och andra värden än överkonsumtion av olika resurser, något som Årets Medvetna Julklapp vill påminna om.
KONTAKTPERSONER
Maria Soxbo, medgrundare Klimatklubben
0707–59 42 35, maria@klimatklubben.se
Jennie Grute, Generalsekreterare föreningen Medveten Konsumtion
0728- 80 81 07, jennie.grute@medvetenkonsumtion.se