JAG GÖR EN MASSA GREJER FÖR MILJÖN, KÄLLSORTERAR EXEMPELVIS ALLTID. JAG TYCKER FAKTISKT ATT JAG MÅSTE FÅ UNNA MIG EN LÅNGRESA TILL SOLEN.

Korta svaret: Får en långresa plats i din klimatbudget på 1 ton per år, jämte andra transporter, mat, boende och konsumtion, så go for it!

Långa svaret: Att du källsorterar är jättebra, men det ena utesluter inte det andra. Att minska sina avtryck inom ett område rättfärdigar inte att låta bli att göra det inom andra. Dessutom är det viktigt att titta på allt detta utifrån faktiska siffror, på vad som har stora respektive små effekter på klimatet. Enligt en studie från Lunds Universitet har klimatåtgärder som att skippa flyget och sluta äta kött stor effekt på klimatet. Medan att källsortera, använda tygpåse och byta till LED-lampor har liten effekt. Översatt till siffror: du behöver källsortera i över 12,5 år för att det ska ha samma effekt som att skippa flygresan till Thailand …

Många bäckar små är toppen, men med tanke på hur snabbt världens deadline närmar sig behöver vi bromsa de stora koldioxidforsarna. Långresan är rena rama Coloradofloden. Avstå från den OCH fortsätt källsortera, så är du på rätt spår.

Läs fler frågor och svar!Tillbaka till Bra grejer