maj 21, 2023

Elleonora Ali Uddman: "Politiker får inte glömma bort oss"

Elleonora Ali Uddman driver och belyser funktionsrättsliga frågor inom klimatrörelsen. Uppskattad och briljant konferencier för Climate Lives turné under 2022.


Elleonora Ali Uddman är med på Klimatklubbens lista över Sveriges 52 främsta klimatkvinnor

Vad är din främsta drivkraft i ditt arbete för en vettigare framtid?

– Jag tror vi alla har ett fundamentalt ansvar att ta hand om jorden vi bor på och därför är det min skyldighet att göra det arbete jag gör. Kunskap är också en stor drivkraft. Det går åt fel håll, jag måste därför dra mitt strå till stacken. Jag jobbar också med barn, och har en lillasyster på snart 4 år. Att de ska få leva ett värdigt liv utan klimatkatastrofer driver mig också. 


Hur började ditt engagemang i den här frågan?

– Jag skrev en uppgift om fossila bränslen på NO:n när jag gick i nian. Och jag kunde för mitt liv inte förstå varför man fortsatte med det när konsekvenserna var så förödande. I samband med det såg jag att Greta Thunberg uppmanade folk att strejka under den första globala strejken. Då drog jag ihop ett gäng elever på skolan som också ville strejka med mig och sen fortsatte engagemanget. 

 

Vad skulle du vilja uppmärksamma oss andra på inom klimatfrågan?
– Att klimatkrisen är så tätt sammankopplad till andra kriser och förvärrar redan existerande orättvisor. Jag pratar ofta om klimatkrisen och funktionsrätt. Det är helt fruktansvärt att se hur negligerad funktionsrättsaspekten av klimatkrisen är. Aldrig hör jag politiker prata om hur personer med funktionsnedsättningar påverkas av klimatkrisen och vilket stort problem det är att det inte finns krisåtgärder för det.


Hur påverkas människor med funktionsnedsättningar av klimatkrisen?
– Alla funktionsnedsatta påverkas av klimatkrisen på olika sätt, vissa mer, vissa mindre. Folk med hjärt- eller lungsjukdomar dör i större utsträckning vid värmeböljor eller hög/extrem värme. I händelse av naturkatastrofer kan inte rörelsehindrade garanteras säkerhet. I Tyskland dog exempelvis 12 personer som bodde på ett gruppboende under översvämningarna 2021 för att de inte kunde evakueras i tid. Allt eftersom klimatkrisen drabbar fler, minskar också säkerheten för personer med funktionsnedsättningar. Man kan inte garantera att man får den hjälp som man behöver i en krissituation, som medicinsk hjälp. I utsatta länder är det inte heller säkert att de med funktionsnedsättningar kan fly under katastrofhändelser. Tillgängligheten kan också brista i händelse av kris. Kan man garantera att alla får informationen och är lokaler som exempelvis skyddsrum tillgänglighetsanpassade?

 

Och vilka åtgärder behövs? Hur skulle du vilja att politiker agerade?
– Krisåtgärder behövs för att öka tryggheten för funktionsnedsatta i händelse av en kris. Vi behöver ha förebyggande åtgärder för att personer med funktionsnedsättningar inte ska bli lämnade bakom. Politiker får inte glömma bort oss. Politiker behöver bjuda in oss som faktiskt påverkas. Synliggör oss och lyssna på oss, för vi vet vad som är bäst för oss.

Hur kan vi andra hjälpa dig i det du gör?

– Att på något sätt engagera sig själv. Det behöver inte vara särskilt krävande. Allt ifrån att bara visa stöd och solidaritet till att själv faktiskt engagera sig praktiskt.


Klimatklubben har skapat den här listan för att lyfta att klimatfrågan i allra högsta grad också är en jämställdhetsfråga. Hur upplever du det?

– Jag tycker det är så viktigt att det lyfts. Jag har upplevt mycket genom mina år som aktivist att jag mer eller mindre ifrågasatts mycket mer än mina manliga counterparts. Jag kommer ihåg när jag började strejka och fick ta emot världens hatstorm i den lokala Facebook-gruppen. Jag var liksom både ung och tjej och det var mest vuxna män som höll på mot mig. 


Vilken annan kvinna inspireras du av i ditt klimatarbete?

– Alla kvinnor någonsin har inspirerat mig helt ärligt. Det är svårt att välja bara en. Alla som bidrar till kampen på något sätt är min förebild. 


Vad ser du mest fram emot i framtidens samhälle – efter omställningen?

– Oj, bra fråga! Jag har nog inte tänkt så mycket på det helt ärligt. Men jag är glad bara jag slipper klimatångest.


Och slutligen – vad vill du skicka med till Klimatklubbens följare?

– Engagera dig! Jag säger alltid det men det tåls att säga igen. Det kan vara allt ifrån att göra mer medvetna val till att gå med i en rörelse eller organisation. Och kom ihåg att saker och ting inte behöver göras helt perfekt. Alla har inte förutsättningarna för att leva det mest klimatsmarta livet, men man kan alltid göra medvetna val och det bästa där det går. 

 

Se hela listan över Sveriges 52 främsta klimatkvinnor – och inspireras! Klimatklubben lanserade listan i samband med Internationella kvinnodagen den 8 mars

Uppskattar du Klimatklubbens arbete?

Stötta oss genom att swisha en gåva eller bli medlem!

Tack för att du bidrar till att vi kan påverka, sprida fakta, inspirera, pressa på, samverka och ge stöd åt våra många, grymma lokalklubbar runt om i landet.

Tillsammans gör vi skillnad!

Nyfiken på framtiden och vad som görs på andra platser? Redo att kopieras?

Spana in detta! Du kommer gilla det.

Copy with pride