juli 9, 2024

Klimatklubben-teamet möjliggör den cirkulära framtiden!

Hej Maria Soxbo och Emma Sundh som sitter på två stolar denna sommar. Medgrundare av Klimatklubben och duon bakom den cirkulära popupen REPEAT i Containerparken i Slakthusområdet i Stockholm.

Vad är REPEAT?
M: En liten bit av framtiden! En cirkulär pop up i den sprillans nya containerparken Hus33 i Slakthusområdet, där besökarna kommer att mötas av ett pärlband av klimatsmarta aktörer som gör takeovers av REPEAT hela sommaren.
E: Ja, i REPEAT-containern hittar du nya, inspirerande aktörer varje vecka. Varenda en av dem har en viktig del i omställningen. Här hittar du nämligen utvald secondhand, remake, upcykling, hyrtjänster och resurs- och svinnsmarta produkter. Missa inte!

Kan ni ge ett smakprov på vad som väntar?
E: Just nu gästas REPEAT av ett företag som gör väskor och andra smartheter av gamla kaffesäckar och trädgårdsslang. Material som annars skulle ha slängts. Men du kommer även hitta hutlöst snygga vaser gjorda av gammal hushållsplast, kepsar av spillmaterial, konst och Sveriges bästa remake-och slow fashion-stjärnor jämte grym secondhand. Och även slow flower-rörelsen gör ett besök i REPEAT. Med andra ord: framtidens företag!

Vad är er roll i REPEAT?
M: Projektledare och koncept-kreatörer, men även målare, snickare, plattsättare och bortskänkesmöbel-hämtare. Målet var ju att skapa REPEAT på ett resurssmart sätt som möjligt.
E: Ja, vi vill visa att det går! Visa att det går att inreda en attraktiv, krispig butik av återbruk, ekologisk färg och sånt som annars skulle ha slängts
Och bli möjliggörare för omställningen. Men det är inte vi som gör REPEAT. Vi har bara satt grunden och tillsammans med Containerparken Hus33 möjliggjort en scen för dessa viktiga, inspirerande kreatörer. Nu är det dags för framtidens aktörer att ta över, och för oss konsumenter att visa och styra med plånboken. Vi konsumenter är trots allt en förutsättning för alla dessa företag, att omställningen tar fart och att företag som ännu inte ställt om inspireras,  förstår potentialen och hittar nya cirkulära koncept

Berätta om satsningen? Varför byggs det upp en tillfällig stadsdel bara så där?
M: Hus33 är en plats både för omställning och inkludering, hit är alla välkomna
E: Älskar att man inte orkar vänta på omställningen – utan skapar den! Önskar att fler sådana här koncept poppar upp runt om i Sverige – koncept som låter medborgarna kliva in i den resurseffektiva och genomsmarta framtiden.

Klimatklubben kliver ut från sociala medier för en stund och tar plats fysiskt i popupen. Hur?
M: Vi finns på plats i ett hörn av REPEAT under hela perioden, så att besökarna kan stötta föreningen på olika sätt. Genom att bli medlemmar, köpa en pin eller patch (som vi hade över från vårt Postkodprojekt), böcker av Klimatklubbens grundare och flergångs-takeawaymuggar gjorda av kaffesump (!) som tyska Kaffeeform skänkt till oss för att stötta föreningen.

Vad hoppas ni på med denna mashup mellan Klimatklubben och REPEAT?
E: Att fler blir taggade på den cirkulära omställningen, förstår potentialen och genom Klimatklubbens sajt – där det finns färdigskriva medborgarförslag kring hur du får till cirkulära koncept i din kommun och tips och trix – puttar omställningen åt rätt håll. Tillsammans kan vi göra rejält skillnad!

Uppskattar du Klimatklubbens arbete?

Stötta oss genom att swisha en gåva eller bli medlem!

Tack för att du bidrar till att vi kan påverka, sprida fakta, inspirera, pressa på, samverka och ge stöd åt våra många, grymma lokalklubbar runt om i landet.

Tillsammans gör vi skillnad!

Vill du påverka – men vet inte var du ska börja? Börja här!

Spana in Klimatklubbens kollektion av medborgarförslag!

Copy with pride