oktober 17, 2023

Gudrun Schyman: "För att lösa klimatkrisen måste partierna kravla sig upp ur de traditionella ideologiska skyttegravarna"

Gudrun Schyman är politiker och före detta riksdagsledamot som ligger bakom det nybildade partiet Klimatinitiativ Simrishamn vars syfte är att sätta klimat- och miljöfrågan högst på agendan.


Gudrun Schyman är med på Klimatklubbens lista över Sveriges 52 främsta klimatkvinnor

Vad är din främsta drivkraft i ditt arbete för en vettigare framtid?
– Min resa från att ha varit mer av allmänpolitiker, med framför allt rättvisefrågor i centrum (Vänsterpartiet), till mer uttalad feminist (Feministiskt initiativ) och nu till att klimatkrisen blivit huvudfrågan har varit ganska lång.

Hur började ditt engagemang i den här frågan?
– Engagemanget har ökat i takt med att kunskaperna slagit rot. Så här skrev författaren Rachel Carson redan år 1962, i samband med att boken ”Tyst Vår” publicerades: ”Vi lever i en era som domineras av industrier där rätten att tjäna pengar, till vilket pris som helst, sällan utmanas. Mänsklighetens utmaning är, mer än någonsin tidigare, att inte visa herravälde över naturen – utan över oss själva.” Då handlade det om DDT och det var inte många som lyssnade men boken gav upphov till ett miljöpolitiskt uppvaknande.  För mig tog det tid men det går inte att värja sig och som den ”politiska räv” jag är så blir jag förtvivlad över den traditionella politikens handfallenhet.

Vad skulle du vilja uppmärksamma oss andra på inom klimatfrågan (utifrån ditt arbete, ditt kunskapsområde eller dina erfarenheter)?
– Klimatkrisen går inte att förminska till en ”höger”/”vänster”-fråga. Det handlar om existens och då måste partierna kravla sig upp ur de traditionella ideologiska skyttegravarna! Klarar vi inte klimatet klarar vi ingenting annat heller.
Vi har en tidsaspekt att hålla oss till och den måste in i alla beslut. Därför är jag väldigt bekymrad över det växande ”glapp” som idag finns mellan exempelvis regeringen/riksdagen och reaktionerna/aktionerna utanför partipolitiken. Om de demokratiska institutionerna inte kan leverera det som många människor efterfrågar sjunker tilltron till den representativa demokratin och i det glappet frodas alla möjliga strömningar, även fake-news, klimatförnekare och grupper med ickedemokratiska idéer. Vi ser det i Sverige och i världen .


Hur kan vi andra hjälpa dig i det du gör?

– Civilsamhället måste stärkas och demokratin vitaliseras. Ytterst handlar det om överlevnad! Jag skulle gärna se att fler engagerar sig på det lokala planet. Vi är alla medlemmar i någon kommun och har rättigheter att ställa både frågor och krav. Hur ser hållbarhetsarbetet ut i min kommun? Hur ska min kommun klara miljömålen? Finns det någon koldioxidbudget som visar på hur utvecklingen ser ut? Går utsläppen upp eller ner? Har vi våtmarker som kan återställas? Hur ser kommunens bilpark ut? Har kommunens fastigheter solceller på taken? Ställ frågor, bjud in till debatt, formulera medborgarinitiativ.
Det finns massor att göra om vi ser på oss själva och varandra som både medmänniskor och medborgare. Ett bra motto är ”Var den förändring du själv vill se!”

 

Se hela listan över Sveriges 52 främsta klimatkvinnor – och inspireras! Klimatklubben lanserade listan i samband med Internationella kvinnodagen den 8 mars

Uppskattar du Klimatklubbens arbete?

Stötta oss genom att swisha en gåva eller bli medlem!

Tack för att du bidrar till att vi kan påverka, sprida fakta, inspirera, pressa på, samverka och ge stöd åt våra många, grymma lokalklubbar runt om i landet.

Tillsammans gör vi skillnad!

Nyfiken på framtiden och vad som görs på andra platser? Redo att kopieras?

Spana in detta! Du kommer gilla det.

Copy with pride