april 16, 2023

Eva Karlsson: "Det finns så mycket vi kan göra så otroligt mycket smartare"

Eva Karlsson är VD på Houdini Sportswear som legat i framkant inom att utveckla klimatsmarta och hållbara funktionskläder. Evas personliga engagemang och initiativ har starkt drivit på branschen att erbjuda bättre alternativ. 

Eva Karlsson är med på Klimatklubbens lista över Sveriges 52 främsta kvinnor.

Vad är din främsta drivkraft i ditt arbete?
– Att ha siktet inställt på att bli en positiv kraft snarare än ”mindre dålig” ger mig energi. Jag tror att det är en nyckel. Det finns så otroligt mycket vi kan göra så otroligt mycket smartare, härligare och vackrare om vi har rätt inställning och vågar drömma, tänja gränser och utveckla smartare lösningar. Kanske borde vi se transformationen vi har framför oss som vårt livs äventyr – outforskat, krävande, lärorikt och oerhört spännande.

Hur började ditt engagemang i den här frågan?
– Min kärlek till och fascinationen för naturen, detta magiskt vackra och komplexa system som fungerar perfekt och är i ständig utveckling. Vi har oändligt mycket att lära oss av naturen och den har ett egenvärde. Den är inte en resurs för oss att förbruka.

Vad skulle du vilja uppmärksamma oss andra på inom klimatfrågan?
– Hur vår relation till naturen blivit avtrubbad i vårt moderna liv och hur det möjliggjort att vi ser naturen som en resurs för oss människor, när den egentligen är vår livlina och har ett egenvärde.

Hur kan vi andra hjälpa dig i det du gör?
– Ge dig ut (eller in) i naturen. Ge dina barn en genuin relation till naturen. Ge naturen din röst, genom hur du lever, konsumerar, röstar och verkar, både i ditt yrkesliv och privat.

Klimatklubben har skapat den här listan för att lyfta att klimatfrågan i allra högsta grad också är en jämställdhetsfråga. Hur upplever du det?
– Jämställdhet är en superviktig del i omställningen och det innefattar som jag ser det även etnicitet och relationen nord-syd.

Vilken annan kvinna inspireras du av i ditt klimatarbete?
– Oj, det finns så många. Jag väljer dock biologen Leen Gorissen som ger en inblick i naturens intelligens och en hoppfull väg framåt.

Vad ser du mest fram emot i framtidens samhälle – efter omställningen?
– Att nästkommande generationer får uppleva naturens magi och ett liv i samklang med naturen.

Och slutligen – vad vill du skicka med till Klimatklubbens följare?
– Heja er! Ni ger naturen en röst och den behöver bli hörd mer än någonsin.

 

Se hela listan över Sveriges 52 främsta klimatkvinnor – och inspireras! Klimatklubben lanserade listan i samband med Internationella kvinnodagen den 8 mars

Uppskattar du Klimatklubbens arbete?

Stötta oss genom att swisha en gåva eller bli medlem!

Tack för att du bidrar till att vi kan påverka, sprida fakta, inspirera, pressa på, samverka och ge stöd åt våra många, grymma lokalklubbar runt om i landet.

Tillsammans gör vi skillnad!