Månadens klimatrecept från: Malin Persson 

Hej Malin Persson!
Du är vår (kli-)matinspiratör den här månaden och delar med dig av ett favoritrecept till oss – tack! Varför valde du just det här receptet?

– Jag gillar verkligen receptet på picklad magnolia för att jag har världens finaste praktmagnolia i trädgården. Den blommar så kort tid, och att kunna ta tillvara på blommorna på det här sättet känns som att spara en liten bit av våren på burk. Smaken är mild och blommig med en liten pepprighet – nästan som ingefära med blomtoner. Jag använder den som topping på sallader, till ostbrickan eller som en oväntad liten smakhöjare på smörgåsen. Det är både vackert, gott och lite magiskt – som att få smaka på min egen trädgård.

Vilken ingrediens ska man alltid ha hemma för att ro i hamn vego-vardagen?
– Kikärtor, både torkade och i burk! De är så mångsidiga och man kan lätt svänga ihop matiga grytor, biffar, krämig hummus, rosta dem krispiga i ugnen eller använda för att toppa en sallad. Dessutom är de billiga, proteinrika och mättande! En riktig vardagshjälte.

 Vad är ditt bästa tips för alla som vill äta god mat, utan krusiduller och onödiga utsläpp?

– Att utgå från det du redan har hemma. Att laga mat på rester, skafferifynd eller sådant som behöver ätas upp först är både klimatsmart och kreativt. Det behöver inte vara krångligt för att vara gott – ibland räcker det med en bit bröd, lite ugnsrostade grönsaker och en klick god röra. Maten smakar extra bra när man vet att den gör gott både för en själv och planeten.

Bästa receptet för kaosiga vardagar?
– Storkok à la ”vad har vi ens hemma?!”. Släng ner ett gäng grönsaker, linser, krossade tomater och alla kryddor som känns rimliga i en stor gryta. Låt puttra medan du försöker reda ut livet.
Resultatet: mat för flera dagar, minimal insats, maximal känsla av kontroll (även om allt annat brinner).
Bonus: den smakar ännu bättre dagen efter – till skillnad från de flesta vardagsproblem:)

Vem inspirerar dig att äta klimatsmart?

– Min syster @Plantbasedlivinglinda inspirerar mig varje dag att äta mer klimatsmart. Älskar hur hon får det att kännas både gott och enkelt. Hennes matfilosofi smittar av sig och jag gillar hur hon visar att växtbaserat inte handlar om att ge upp något utan om att upptäcka massor av ny spännande mat!

En sann inspiratör tillika händig återbruksexpert och resurssmart matinspiratör. Klimatklubben kan stolt presentera månadens matinspiratör –  – den fenomenala @themalinpersson!

Hon bjuder på tips på mat att alltid ha hemma, rätter för kaos-dagar och sitt bästa (kli-)matiga recept – straight från trädgården!

 

Månadens recept: Malins picklade magnolia 

Det vackraste jag har i min trädgård är ett enormt praktmagnoliaträd. Varje vår står man helt hänförd och njuter av dess magnifika blomning. Det tog ett par år innan jag kom på att man inte bara kunde njuta av trädets skönhet utan även av de vackra blommornas smak. De är inte bara ätliga, de är delikata.  Du kan äta dina magnoliablommor som de är, finstrimlade i din sallad, i en dessert eller pickla dem för att få fram en lite mer pikant smak som påminner om picklad ingefära som man ofta serverar till sushi. Det härliga med de inlagda blommorna är att vi nu kan njuta av blomningen hela våren och försommaren lång, fast då på burk.  

Ingredienser:
80–100 g färskplockade magnoliablommor 
150 ml cidervinäger eller risvinäger
50 g socker 
1/2 tsk salt

Gör så här:
 

  1. Mitt magnoliaträd har stora blommor, ca 10 cm i längd, och jag gillar att pickla dem hela, men du kan även dela dem i mindre bitar om du så önskar. Använd en mild vinäger, såsom cidervinäger eller risvinäger. Blanda vinägern, sockret och saltet i en gryta och värm upp under omrörning tills sockret smält.
  2. Smaka av så att du säkert har fått rätt balans mellan syra, sötma och sälta.
  3. Lossa blombladen från blomman och ställ dem upp i en glasburk. Häll över den något avsvalnade vinägern och sätt på locket. 
  4. Låt stå och marinera minst ett dygn i kylen innan du börjar avnjuta dem.  

Håller cirka 1 månad i kylen