Månadens matinspiratör & (kli-)mat: Helena Lyth
Månadens recept: Finsk kålrotslåda
Ingredienser:
900 g kålrot
100 g morot
1 liter grönsaksbuljong
1 msk vetemjöl
1 1/2 dl grädde
1 ägg
1 1/2 msk ljus sirap
2 krm malen ingefära
1 krm nymalen vitpeppar
2 msk ströbröd
25 g margarin
salt
Gör så här:
1. Värm ugnen till 200 grader.
2. Skala och skär kålrötter och morötter i mindre bitar. Koka i buljong under lock tills de blir riktigt mjuka.
3. Häll av buljongen, men spara det. Mosa rotsakerna med en potatisstomp eller elvisp. Det ska bli ett fint rotmos men gärna med lite bitar kvar.
4. Blanda mjöl och grädde i en liten skål och vänd ner i moset.
5. Rör ner ägg, sirap och kryddor i rotmoset. Späd eventuellt med buljong om moset är för fast. Smaka av med salt.
6. Häll över moset i en ugnsfast form, cirka 20 × 30 cm. Släta till ytan med en slickepott och om du vill, gör mönster med en kniv eller sked.
7. Häll ströbrödet jämnt över hela ytan. Hyvla margarinet och lägg det överst. Grädda kålrotslådan mitt i ugnen i cirka 60 minuter.
Du är vår (kli-)matinspiratör den här månaden och delar med dig av ett favoritrecept till oss – tack!
Varför valde du just det här receptet?
Finsk kålrotslåda är en nytillkommen favorit. Det finns så många recept i jultid och de flesta av dem är sådan som man i familjen gjort i generationer. ”Vi måste ha med pappas sillsallad, moster mjuka pepparkaka eller mormors julkolor” och då är det så härligt att hitta något nytt för oss som blivit en favorit, något som jag känner kan få stanna hos oss som en ny familjetradition. Kanske det blir ”vi måste ha med mammas kållåda” i framtiden?
Jag var på jakt efter nya recept för jul och riktade blicken till granlandet i öster. Där är olika lådor en av klassikerna och ett absolut måste för julmiddagen. Det ville jag testa och föll pladask för denna kålrotslåda. Vissa gör endast med morot om de har svårt för kålrotens karaktäristiska smak så man kan testa själv med sina rotgrönsaker. Rotsaker är gott, har ett lågt klimatavtryck och är dessutom i säsong vintertid!
Vad är ditt bästa tips för alla som vill äta god julmat utan krusiduller och onödiga utsläpp?
Att vi i Sverige har traditionen med att bränna av hela fyrverkeriet av julrätter på en och samma kväll kan bli övermäktigt i både att laga och att faktiskt uppskatta, vilket dessutom riskerar att leda till onödigt matsvinn. Vi har hos oss valt att plocka ut våra rätter och spridit ut över flera dagar, för julen är inte bara den 24.e. Så på uppesittarkvällen har vi soppa och goda mackor med julskinka för dem som vill ha det, på julafton alla fantastiska rätter från havet, på juldagen serverar vi andra klassiker från julbordet i valfri tappning osv. Det gör att varje måltid och dag kan planeras bättre så man verkligen uppskattar maten och allt äts upp. Inga rester, inget svinn.
December är också rätt många vardagsmåltider i väntan på storhelgen. Vilken ingrediens ska man alltid ha hemma för att ro i hamn vego-vardagen?
Nu är det kål och rotgrönsaker i säsong och det finns oändliga möjligheter som gratänger, ugnsrostade eller soppor. Har också bra lång hållbarhet så man verkligen kan ha hemma i förråden och plocka fram. Och jag uppmuntrar alla att testa rosta potatisar som engelsmännen gör då det är en delikatess i sig självt.
Har du något bra middagshack?
Soppa och pasta är alltid en go-to. Att koka rester i buljong till en soppa ihop med gott bröd är inte bara gott utan också en sådan där måltid man blir varm av i både kropp och själ. Soppa är inte fastfood utan njuta-mat.
Och att slänga ihop en pasta med exakt vad som helst funkar alltid. Och i Italien är faktiskt en av julrätterna en Christmas Pasta: valnötter, hasselnötter, aprikoser ja allt som finns hemma i jultid ihop med pasta rörs ihop med mycket olja, vitlök och det man önskar. Som en italiensk pyttipanna.
Vad blir det när du ska lyxa till det?
Egentligen är den stora skillnaden på vardag och lyx hur det presenteras. Att göra flera smårätter, lägga på vackra fat, kanske våningsfat eller i champagnekupor gör att det genast känns mer lyxigt. Och sedan det som inte går att äta ihop med det här: levande ljus, det där porslinet man inte använder så ofta, skön jazz i bakgrunden och duk på bordet – sånt är lyx det!