Månadens matinspiratör & (kli-)mat: Tuvessonskan
Du är vår (kli-)matinspiratör den här månaden och delar med dig av ett favoritrecept till oss – tack! Varför valde du just det här receptet?
– Jag valde ett av mina bästa vinterrecept som både går att servera som helgmiddag och ha i matlådan. Det var min svägerska som lagade denna fenomenala rätt till oss under en skidresa för några år sedan – och sedan dess har vi varit helt tokiga i den. En grytlasagne med quinoa, grönkål och lagrad ostkräm. Otroligt god, kräver minimalt med disk och är enkel att laga!
Vad är ditt bästa tips för alla som vill äta god mat utan krusiduller och onödiga utsläpp?
– Först och främst att inte krångla till det i onödan! Följ säsongerna (då är maten både billigare och smakar bättre!) och köp så mycket lokalodlat och grönt som det bara går. Vi har en tendens att planera våra måltider utifrån en animalisk proteinkälla – och här brukar jag säga att ett bra sätt att äta mer grönt i vardagen är att vända på det. Utgå inte från kött eller fisk när du komponerar dina middag utan låt det istället fungera som en krydda eller smaksättare! Exempelvis kan du göra en stor plåt med rostad potatis och vitkål som du toppar med liiite varmrökt lax, dill, citron, belugalinser i brynt smör – och serverar med en sås vid sidan. Ett bra, kul och gott sätt att minska sin köttkonsumtion.
Januari är också en rätt fattig månad för många. Vilken ingrediens ska man alltid ha hemma för att ro i hamn vego-vardagen när plånboken är tunn?
– De första månaderna på året vill jag äta så mycket rotfrukter, baljväxter och kål som det bara går. Kikärtor, vita bönor och belugalinser äter jag var och varannan dag nu. Men sen ska man inte glömma frysen dessa månader, där är råvarorna alltid i säsong! Gröna ärtor, frysta örter, broccoli, blomkål och grönkål vill jag alltid ha hemma. Det är basen – men sen ska vi inte glömma smaksättarna som binder ihop allt och gör de mest anspråkslösa råvarorna lite roligare. Just nu lagar jag oerhört mycket bönor i gochujangsås, gochujang gör exakt allt godare. Så köp hem lite goda smaksättare som lyfter dina rotfrukter och baljväxter. Parmesan och gochujang kommer man långt på!
Har du något bra generellt middagshack eller superknep i vardagen för att fixa god mat enkelt?
– Visserligen partisk: men laga plåtmat! I min senaste kokbok Plåtmat 2 har jag ett helt kapitel som heter sallad utan sallat som jag är väldigt förtjust i. Det är vintersallader som lagas i ugnen med en bas på rotfrukter och kål. Överlag är plåtmat ett av de smidigaste och enklaste sätten att hålla nere matkostnaderna på. Delvis beror det på att maten lagas på rotfrukter och kål som bas – men också för att du inte behöver följa recept utan kan laga middag på sådant som du redan har hemma i skåpen. I mina böcker Plåtmat och Plåtmat 2 presenterar jag en modell som jag brukar säga fungerar som en modern tallriksmodell, lite bättre anpassad för det gröna köket. När du har lärt dig 4stegs-modellen bas, smaksättare, topping och sås kan du enkelt slänga ihop goda, enkla och prisvärda allt i ett-rätter på lite vad som helst. Så det blir mitt tips: lär dig plåtmodellen och börja laga plåtmat i vinter!
Vad blir det när du ska lyxa till det?
– Jag har två tips som gör vintermånaderna lite mer lyxiga och roliga! Det första är riktigt fina hela tomater på burk! Lyxigare än så blir det knappt under vintermånaderna. På tomaterna lagar jag gärna tomat- och saffransbuljong eller tomatsoppa med matvete och brynt salviasmör. Det andra tipset är att laga mina buljongkokta bönor! Köp hem torkade vita bönor och koka dem sedan i en riktigt god parmesanbuljong. Den bästa, billiga lyxen som finns om du frågar mig!
Månadens recept: Grytlasagne med grönkål, quinoa och ostkräm
2 dl valfri quinoa, sköljd av avrunnen
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackad
3 msk tomatpuré
2 förpackningar konserverade tomater à 400 g, t ex hela tomater
2 dl vatten
1 buljongtärning, t ex grönsaksbuljong
1 tsk valfri vinäger, t ex sherryvinäger
0,5 tsk chiliflakes
1-2 msk torkade franska örter, alternativt torkad timjan
1 påse fryst grönkål à 450 g, tinad och avrunnen
8 lasagneplattor
2 dl crème fraiche
2 dl riven lagrad ost, t ex parmesan och cheddar
Salt och svartpeppar
Olivolja till stekning
GÖR SÅ HÄR:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Koka quinoan enligt anvisningarna på paketet i saltat vatten. Låt därefter quinoan rinna av.
- Stek lök och vitlök mjukt i olja i en gjutjärnsgryta som tål ugn. Vänd i tomatpurén och låt steka under omrörning ca 2 minuter. Ha i de konserverade tomaterna, vatten och buljong. Smaksätt med torkade örter, chiliflakes och vinäger. Låt puttra 10-15 minuter.
- Vänd i quinoan och den avrunna grönkålen. Smaka av såsen med salt och peppar. Tryck ner brutna lasagneplattorna direkt i grytan.
- Blanda crème fraiche med riven ost. Toppa grytan med ostkrämen. Riv över lite extra ost.
- Placera grytan i mitten av ugnen, utan lock. Låt gratinera ca 30 minuter, tills den fått fint med färg.
- Låt lasagnen svalna en aning och servera sedan med valfri sallad.