Ge bort en påse frön till julen i år! För biologisk mångfald, resilient matproduktion och ökad självförsörjningsgrad. Årets medvetna julklapp utses varje år av Klimatklubben och Medveten Konsumtion.
Syftet? Att styra julhandeln mot en hållbar framtid.
Ge bort en fröpåse för resiliens och framtidstro
Årets medvetna julklapp är högaktuell – matproduktionens brister liksom klimatförändringarnas effekter blir allt tydligare, samtidigt som nya rekommendationer om att odla ätbart presenteras i foldern “När krisen eller kriget kommer”. Genom denna klapp gör vi också något praktiskt och viktigt, och i tider av kris behöver vi stoppa händerna i jorden och förstå var vår mat kommer ifrån. Det skapar stolthet, respekt, förståelse och framtidstro.
– Ett frö och processen att odla är ett sätt att förstå sambandet mellan klimat, miljö och vår tillgång till det mest basala. Dessutom är odling ett svårslaget sätt att arbeta utomhus, med händerna, i en tid där informationsöverflöd och snabba nyhetscykler påverkar vår mentala hälsa, säger Sandra Runsten, ordförande Klimatklubben.
Motiveringen lyder:
I år sår vi ett kraftfullt frö för ökad självförsörjning, matsäkerhet och resiliens, samtidigt som vi – med årets klapp – bidrar till såväl biologisk mångfald och ökat välbefinnande. Något vi behöver när vi ska kavla upp ärmarna för att vända världen rätt.
Årets medvetna julklapp är högaktuell – matproduktionens brister liksom klimatförändringarnas effekter blir allt tydligare, samtidigt som nya rekommendationer om att odla ätbart presenteras i foldern “När krisen eller kriget kommer”. Genom denna klapp gör vi också något praktiskt och viktigt, och i tider av kris behöver vi stoppa händerna i jorden och förstå var vår mat kommer ifrån. Det skapar stolthet, respekt, förståelse och framtidstro.
Årets medvetna julklapp är fröpåsen!
Lista: 206 hållbara klappar
Förutom att utse Årets medvetna julklapp så har vi också samlat ihop nomineringar från alla års juryarbete och skapat en lista med 206 hållbara klappar i 13 olika kategorier! En riktigt inspirerande och hjälpsam lista på klappar att både önska sig och ge bort, tycker vi själva – och förhoppningsvis ni också, eftersom det är era förslag vi listar!
Ladda ner och spara listan, skicka runt den bland släkt och vänner och tipsa gärna om den i sociala medier, så kan vi hjälpas åt att putta julhandeln åt ett rimligare håll!
Och tips! På listan finns både en gåva till klimatorganisationer och flergångs-takeawaymuggar med – båda delarna finns i Klimatklubbens shop, för den som vill slå två flugor i en smäll och bidra till vårt arbete i juletider!
Tidigare års medvetna julklappar:
- 2023 – Ett bidrag till en bättre värld
- 2022 – Det hemstickade plagget
- 2021 – Den pre-älskade klappen
- 2020 – Reparationen
- 2019 – Vegokokboken
KONTAKTPERSONER
Maria Soxbo, medgrundare Klimatklubben
0707–59 42 35, maria@klimatklubben.se
Jennie Grute, Generalsekreterare föreningen Medveten Konsumtion
0728- 80 81 07, jennie.grute@medvetenkonsumtion.se
Minskad självförsörjningsgrad i Sverige
Sveriges självförsörjningsgrad är omkring 50 procent (jämfört med 1990-talet då siffran låg på 75 procent). I Finland är motsvarande siffra cirka 80 procent. Sveriges är endast självförsörjande på spannmål, socker och morötter, samt delvis självförsörjande på ägg. Hälften av all mat som vi svenskar äter är importerad.
Matproduktion hotad i världen
Samtidigt larmar forskare om att hälften av jordens matproduktion är hotad och man räknar med att minst 5000 hektar odlingar förstörts under de tragiska översvämningarna och hagelstormarna i Spanien – ett land som producerar närmare 3 miljoner ton grönsaker åt resten av Europa varje år. Och som toppar Sveriges importlista (strax efter Nederländerna) när det kommer till färska grönsaker.
Problemen med vår tids matproduktion är många
– det vill vi ändra på
Utarmade jordar, höga halter av pesticider, höga utsläpp, långväga transporter och ytterst tveksamma arbetsförhållanden. Men framför allt är våra matsystem fragila. Detta vill vi ändra på.
– Att ge bort fröer är en meningsfull handling – en julklapp som visar omtanke för både vår egen och kommande generationer. Fröer kan hjälpa oss att se möjligheten till förändring i det lilla, att ta ansvar och agera för en bättre framtid. Att plantera fröer är ett sätt att bidra till biologisk mångfald och egen odling i en tid då klimat och resurser är under press. Det är en gåva som både barn och vuxna kan
glädjas åt och som, när plantorna växer upp, kan ge hållbara gåvor till våra nära och kära, säger Jennie Grute, Generalsekreterare Medveten konsumtion.
Årets medvetna julklapp kan skräddarsys efter mottagaren och utvecklas i oändlighet. Fröer till vackra blommor och färska kryddor som gynnar viktiga pollinatörer kan kombineras med ätbart som passar såväl balkong som trädgård.
Egeninsamlade fröer, fröpåsar eller ett helt odlingskit – du bestämmer.
Ny rapport: Framtidens julhandel – inom planetens gränser
Tillsammans med Medveten Konsumtion har vi också skrivit en rapport om samtidens skeva julhandel och hur den bör förändras för att lira mer klimatmål och en trygg framtid för alla. Rapporten är fullströsslad med förslag och idéer både för konsumenter, handel och media (och ja, politiker får också gärna läsa!).
Ladda ner rapporten Framtidens julhandel – inom planetens gränser (och dela den gärna!).