Veronica Magnusson: "Gå med i ett fackförbund och engagera dig (för klimatet) på din arbetsplats"
Som förbundsordförande för fackförbundet Vision har Veronica Magnusson bidragit starkt till att hållbarhet och klimatet blivit en given facklig fråga. 2022 införde Vision som första fackförbund i Sverige den nya rollen klimatombud.
Veronica Magnusson är med på Klimatklubbens lista över Sveriges 52 främsta klimatkvinnor
Vad är din främsta drivkraft i ditt arbete?
– Att vi alla ska kunna ha det bra på jobbet och att alla ska känna att de kan påverka till det bättre.
Hur började ditt engagemang i den här frågan?
– Jag är uppvuxen på en bondgård – jag vet hur avgörande jordens resurser och väder är för vårt liv och vår överlevnad. Där fick jag även med mig respekten för naturen och marken. Att vi har den till låns och att hur vi lever ihop med den påverkar nästa generations förutsättningar.
Vad skulle du vilja uppmärksamma oss andra på inom klimatfrågan (utifrån ditt arbete, ditt kunskapsområde eller dina erfarenheter)?
– Alla måste göra sin del i klimatfrågan. För att det krävs och för att vara en relevant och trovärdig aktör. Som fackförbund är vi experter på ekonomisk hållbarhet (lön, pensioner och resurser) och social hållbarhet (gemenskap, jämställdhet och trygghet på jobbet). Vi måste anstränga oss extra för att jobba med miljömässig hållbarhet. Vi behöver ta klimatet på lika stort allvar och visa alla andra att vi gör vår del, och att man kan påverka via oss. Därför har Vision infört klimatombud – ett helt nytt fackligt uppdrag där man driver klimatfrågor på jobbet. På ett hundratal arbetsplatser runt om i kommuner, regioner, kyrkan och bolag med koppling till välfärden tar Visions klimatombud nu initiativ för att minska klimatpåverkan. De krokar arm med hållbarhetsansvariga, håller studiecirklar och förhandlar fram förmånscyklar för alla anställda.
Hur kan vi andra hjälpa dig i det du gör?
– Gå med i ett fackförbund och engagera dig på din arbetsplats. Om du är medlem i Vision – bli klimatombud. Om du är med i ett annat fackförbund så fråga hur du kan engagera dig för klimatet eller om ni också kan införa klimatombud. Vi behöver visa att det finns en facklig klimatrörelse.
Klimatklubben har skapat den här listan för att lyfta att klimatfrågan i allra högsta grad också är en jämställdhetsfråga. Hur upplever du det?
– Jag träffade nyligen fackliga kollegor från Indien och Sydafrika och de berättade hur klimatförändringarna påverkar dem. Hur hus och hem spolas bort i kraftiga regn i Sydafrika. Hur kvinnor i den informella sektorn i Indien riskerar sina liv när de jobbar ute i oerhörd hetta. Kvinnor lever ofta i större utsatthet i arbetslivet runt om i världen och det är därmed ofta de som drabbas hårdast och först även av klimatförändringarna. I Sverige ser vi att kvinnor redan gör och är beredda att göra mer klimatvänliga val, det är väldigt viktigt att klimatet inte blir en kvinnofråga, men uppenbarligen är det så att samhället i stort borde lyssna till och följa kvinnor mer.
Vilken annan kvinna inspireras du av i ditt klimatarbete?
– Många. Jag pratar varje dag med min mormor som är 87 år och hon nämner aldrig klimatet på det sättet vi pratar om det, men hon säger nästan varje dag ”det har blivit så konstigt med vädret” och framför allt så tänker jag ofta på att hennes livsstil är något vi behöver lära av. Hon har i stor utsträckning levt cirkulärt, tagit vara på allt som går att äta och använda och haft ett väldigt gott liv. Vi har vant oss vid en livsstil som inte är hållbar, men en hållbar livsstil är inte tråkigare eller sämre. Det har mormor lärt mig. I den fackliga rörelsen tycker jag Marie Nilsson från IF Metall och Linda Palmetzhofer från Handels varit starka förespråkare för grön och cirkulär omställning.
Vad ser du mest fram emot i framtidens samhälle – efter omställningen?
– Att vi har ett hållbart arbetsliv där varken anställda eller klimatet slits ut. Att slippa den hets och det dåliga samvete som dagens sätt att lösa på har fört med sig. Visions medlemmar finns i välfärden och de jobbar därmed med tex samhällsplanering, omställning och omsorg. Det Visions medlemmar gör på jobbet skapar förutsättningar för alla oss medborgare att leva våra liv. Jag tycker välfärden, kommuner och regioner, syns och nämns för lite när vi pratar klimatomställning – det är där så mycket kommer behöva lösas och då behöver medarbetarna (Visions medlemmar!) bli lyssnade på.
Och slutligen – vad vill du skicka med till Klimatklubbens följare?
– Gå med i ett fackförbund. Använd ditt medlemskap för att påverka för minskad klimatpåverkan och bättre arbetsliv.
Uppskattar du Klimatklubbens arbete?
Stötta oss genom att swisha en gåva eller bli medlem!
Tack för att du bidrar till att vi kan påverka, sprida fakta, inspirera, pressa på, samverka och ge stöd åt våra många, grymma lokalklubbar runt om i landet.
Tillsammans gör vi skillnad!