Månadens klimatrecept från: Maria Printz

Hej Maria Printz!
Du är vår (kli-)matinspiratör den här månaden och delar med dig av ett favoritrecept till oss – tack! Varför valde du just det här receptet?
– För att jag älskar att möta våren på det här sättet. Nässlor är en råvara som växer hej vilt och som är nyttig, god och vacker.
Vilken ingrediens ska man alltid ha hemma för att ro i hamn vego-vardagen?
– Säsongens kål. Olika slags olja. Tomat på burk.
Bästa receptet för kaosiga vardagar?
– Omelett. Det är snabbt, enkelt och kan fyllas med vad man har. Ägg passar till mycket!
Vad blir det när du ska lyxa till det?
– God ost! Och Mälarlöjrom.
Vem inspirerar dig att äta klimatsmart?
– Det är många, men framförallt min mormor som alltid lagade och käkade i säsong – eller det hon lagrat från föregående säsong – och aldrig slängde mat.
Maj månads kli(mat)inspiratör är den sörmländska matmotorn Maria Printz. Hon är måltidsentreprenör,


Månadens recept: Marias säsongssmarta nässelsoppa
Recept
Ingredienser till fyra portioner:
- Koka upp 1,5 l vatten, lägg i nässlorna och låt dem få ett snabbt uppkok.
- Ta upp nässlorna med hålslev och kyl snabbt ner i iskallt vatten för att behålla den vackra färgen. Spara kokspadet.
- Krama ur vattnet och mixa nässlorna till en slät puré.
- Smält smöret och stek fänkål & lök utan att det får färg i cirka tio minuter.
- Häll på det sparade kokspadet samt buljongen och koka lök och fänkål på svag värme.
- Under tiden kokar du fyra ägg samt finhackar gräslöken.
- När löken och fänkålen är riktigt mjuka, tillsätt creme fraiche, nässelpurén samt den frysta spenaten. Låt koka upp.
- Dela äggen i halvor.
- Lägg i gräslöken, och mixa soppan superslät. Smaka av – ska det vara mer salt? Lite peppar? Om du tycker att soppan är för rinnig, red den med en aning maizena utrört i lite kallt vatten.
För att denna fantastiska klorofyllbomb skall behålla så mycket som möjligt av näring och färg skall koktiden vara kort.