Månadens klimatrecept från: Jimmy Guo 

Hej Jimmy Guo!
Du är vår (kli-)matinspiratör den här månaden och delar med dig av ett favoritrecept till oss – tack!
Vad är historien bakom det här receptet?

– Det vore tjänstefel att skriva en bok om curry utan att ha med minst ett recept på dal. Det utgör grunden i måltider för miljontals människor varje dag och är fantastiskt ur både klimat- och näringsmässig synpunkt. Att det dessutom råkar vara väldigt gott även för proteinälskande köttätare skadar inte.
Då detta är något jag lagar ofta hemma har jag med åren kommit fram till detaljer som gör det till något extra. Framförallt är det kombinationen av chana dal och röda linser som ger en perfekt avvägd kropp och krämighet.

Vilken ingrediens ska man alltid ha hemma för att ro i hamn vego-vardagen?
– Jag är en stor förespråkare av att alla bör ha MSG i skafferiet. Det är otroligt hur en nypa av den smakförstärkaren gör precis allt godare, inte minst vegetariska rätter.

Bästa receptet för kaosiga vardagar?
– Jag tycker om att ha kylen preppad med komponenter för att snabbt kunna slänga ihop en bibimbap eller fried rice. Det nya jag gör är att steka riset krispigt i lite sesamolja för att få texturen av en dolsot. Krispigt ris är så himla gott!

Vad blir det när du ska lyxa till det?
– Något nytt blir det ändå varje gång, för omväxling förnöjer. Senast lagade jag och en vän rendang med kycklinglår och vi höll båda på att trilla av stolen för att det blev så gott.

Vem inspirerar dig att äta klimatsmart?
– Min poddkollega Siri Barje är exemplarisk när det kommer till enkel, god och klimatsmart
mat.

Jimmy Guo är kock och matkreatör och har gett ut två böcker. Den senaste heter “Curry” och innehåller ett recept på hans ultimata version av linsgrytan dal. Här delar han – i egenskap av Månadens matinspiratör – receptet med Klimatklubbens följare. Spana in!

Månadens recept: Jimmy Guos ultimata dal

Recept

4 portioner

2 ½ dl röda linser
2 ½ dl chana dal (skalade, halverade kikärtor) alt. torkade gula ärter
1 liter vatten
½ tsk gurkmeja
1 krm asafoetida*

Masala
3 msk ghee eller rapsolja
1 tsk hel spiskummin
1 rödlök, finhackad
4 vitlöksklyftor, finrivna
1 msk finriven ingefära
ev. 1–3 färska gröna chili, finhackade
1 tsk chilipulver
200 g krossade tomater på burk
½ tsk garam masala
½ citron, pressad saft
1 näve koriander, finhackad

Gör så här: 
1. Skölj linserna i sil under rinnande vatten för att få bort överflödig stärkelse. Lägg dem sen i en stor kastrull med vatten, ½ tsk gurkmeja och asafoetida. Koka linserna cirka 45 minuter tills de är mjuka. Skumma av och tillsätt mer vatten vid behov.

2. Gör masalan samtidigt som linserna kokar. Hetta upp 3 msk ghee i tjockbottnad gryta på medelvärme. Tillsätt hela spiskumminfrön, låt dem poppa och bli gyllenbruna, 10–20
sekunder.

3. Lägg i lök och 1 nypa salt och stek tills den är ordentligt mjuk och gyllenbrun i kanterna.

4. Tillsätt vitlök, ingefära, färsk chili och stek ett par minuter tills det doftar gott.

5. Tillsätt chilipulver och stek under omrörning någon minut till. Tillsätt tomaterna och stek tills de smält ner och oljan separerar.

6. Blanda masalan med linserna när de är genomkokta. Tillsätt garam masala och eventuellt mer vatten till önskad konsistens. Smaka av med salt och citronsaft, garnera med koriander och servera.

*Asfoetida är en krydda som ibland kallas för ”indisk MSG”. Enligt ayurvedisk lära hjälper den matsmältningen och lindrar gasig mage vid förtäring av baljväxter. Den blandas ofta ut med bockhornsklöver, och säljs i små plastburkar i specialaffärer.

Foto: Lennart Weibull
Text: Felicia Wipp