Klimatsmart recept: Månadens matinspiratör & (kli-)mat!
Vill du börja en ny matvana?
Börja här, och börja med det smarrigaste: Maten!
På Klimatklubben.se samlar vi goda och klimatsmarta recept av inspirerande matkreatörer.
Klimatklubben jobbar ständigt med att sprida klimatfakta, sänka trösklarna för att engagera sig, visa på vad som händer i andra länder/kommuner/städer och göra det enklare (och mer attraktivt) för fler att ställa om.
Lagar behöver förändras, vi behöver ekonomiska incitament för att kunna välja rätt och vi behöver samhällen som gör det enkelt att göra rätt och svårt att göra fel.
Att förändra samhället är vår prioritet, men vi vill såklart också inspirera till en vettigare vardag. Och varför inte börja med den smarrigaste inspirationen: mat!
Varje månad vill vi lyfta en inspirerande matkreatör, favoritrecept, tips och trix, och förhoppningsvis göra det enklare för fler att styra vardagen i en hållbar riktning.
Gemensamt för alla recept är att de bockar av en eller flera av följande kriterier:
– lokalproducerat/i säsong
– vego
– matsvinnssmart
Smaklig spis!
Vem kan väl platsa bättre att fronta Klimatklubbens nya, inspirerande (kli-)mat-satsning än Mattias Kristiansson? Nä, just exakt! Ingen!
Denna framstående matkreatör och entreprenör har tagit vego-maten till tidningshyllorna med matmagasinet VEGO och satsar numera på att tillgängliggöra vegomat för fler genom att lansera en sajt fullmatad med recept.
Sajten lanseras den 1 september. Tills dess: In och följ @vegomagasinet (och @mattias_kristiansson så klart) på Instagram.
Och ta del av Mattias favoritrecept här nedanför!
Smaklig spis!
AUGUSTI: Rostad marockansk blomkål
4 portioner
Du behöver:
1⁄2 dl olivolja
1 blomkålshuvud, ca 600 g
1 gul lök, finhackad
1⁄2 tsk mald spiskummin
1⁄4 tsk gurkmeja
1⁄2 tsk mald ingefära
1 tsk paprikapulver
2 msk finhackad persilja
1 burk krossade tomater à 400 ml
2 dl vatten
2 burkar kikärtor à 400 g
salt
svartpeppar
Servering:
ett gott bröd, t ex marockanska matloua
Gör så här:
1. Skär blomkålen i mindre buketter och stek gyllene i oljan tillsammans med löken. Rör om då och då så att den inte bränns, räkna med att det tar 10–15 minuter.
2. Rör ner kryddorna, krossade tomater, vatten och kikärtor. Lägg på ett lock och låt puttra på i
10 minuter. Smaka av med salt och svartpeppar.
3. Servera med ett gott bröd, t ex matloua.
Månadens recept & (kli-)mat-inspiratör: Mattias Kristiansson
– Jag tycker att fler borde bli bättre på att äta och njuta av hela baljväxter. Att göra en sån här ”panna” är superenkelt, billigt, klimatsmart och kan ätas på så många sätt. Jag gillar det bara med bröd, men även gott tillsammans med couscous, ris eller rostad potatis. Den kan även varieras med de grönsaker du har hemma.
Vilken ingrediens ska man alltid ha hemma för att ro i hamn vego-vardagen?
– Kikärter är kungen för mig. Du kan använda de i grytor, biffar och röror. Mixa till pastasåser, rostad krispiga och självklart använda kikärtsspadet till veganska desserter (istället för ägg).Vad är ditt bästa tips för alla som vill äta god, mat utan krusiduller och onödiga utsläpp?
– Upptäckt hela baljväxter. Det är superbilligt, klimatsmart och hälsosamt. Jag tycker man ska kolla runt lite på världens kök. Det finns så mycket där ute som är naturligt vegetariskt och som framförallt använder kikärter på kul och goda sätt. Och sen klassikern att planera. Att veckoplanerare är skönt även för mig som jobbar med mat, men då kan du enklare få in en variation i maten, du vet vad du behöver ha hemma så att det inte blir en massa extra grejer som ofta blir gammalt och slängs. Ja, ni fattar!Har du något middagshack?– Hmm… en god sås räddar mycket. Jag har ju alltid yoghurt och tahini hemma och det är alltid en bra start. Sen kan man smaksätta det på massor med sätt.
Bästa receptet för kaosiga vardagar?
– För min egen del blir det oftast msabaha som är kikärter i en yoghurtsås med tahini. Superenkelt plus att det är alla smaker jag gillar. Här hittar du receptet!Jag äter också bhurji ofta som egentligen är en indisk äggröra, men jag gör den med tofu. Här hittar du receptet!
Vad blir det när du ska lyxa till det?
– Oftast är lyx för mig att jag lägger ner mer tid på maten. Typ att jag gör dolma (fyllda grönsaker) eller kavlar min egen pasta. Sen tycker jag det är sjukt roligt också, så det är en win win.